21
mei

Blinibioscoop - Chechen

14:30 - 17:30 | Oostmaaslaan 950, Rotterdam

In maart, april en mei organiseert ‘Blinibioscoop’ een nieuwe reeks filmvertoningen en debatten op zondagmiddag, in samenwerking met de FMS en Studio Marina Razbezhkina. Het thema van deze driedelige reeks is “Protesten in Rusland en Oekraïne: Van het maatschappelijke naar het persoonlijke.” Op 21 mei zal de laatste vertoning plaatsvinden in Rotterdam met de film: Chechen.

Nu spanningen tussen Rusland en Oekraïne weer oplopen, is het tijd om ons te richten op de persoonlijke verhalen achter de maatschappelijke problemen die dit veroorzaakt. Hoe hebben protesten van de afgelopen jaren het leven van individuen beïnvloed? Aan de hand van die verhalen kijken we naar de veranderende samenleving. We kijken ook vooruit: In 2018 worden nieuwe presidentsverkiezingen in Rusland gehouden.

Op 21 mei wordt de laatste film vertoond: Chechen. Aansluitend zal de film worden besproken door verschillende experts. De film gaat over een Tsjetsjeniër in Oekraïne; Roeslan Arsajev, die meedoet aan de Euro Maidan en vervolgens ook voor Oekraïne gaat vechten in het oosten. De regisseur van de film, Beata Bubenets, brengt de Oekraïense crisis terug tot menselijke proporties. Tegelijkertijd maakt ze doormiddel van de door haar opgevangen gesprekken op straat, de omvang van het probleem duidelijk. De gesprekken tonen aan dat de kloof tussen de pro-Russische inwoners van Oekraïne en hun tegenstanders soms onoverbrugbaar lijkt. 

Programma:

Welkomstwoord en introductie: 15.00-15.10

Filmvertoning: 15.10-16.30

Paneldiscussie: 16.30-17.30, Voertaal: Engels

Film: Russisch gesproken, Engels ondertiteld

Toegang: €5,- (inclusief pannenkoek)

Meer informatie: http://bit.ly/2q2AIGE 

Tickets: www.blinibioscoop.nl