23
apr

Blinibioscoop - Dear Uncle Vova

14:30 - 19:30 | Oostmaaslaan 950, Rotterdam

In maart, april en mei organiseert ‘Blinibioscoop’ een nieuwe reeks filmvertoningen en debatten op zondagmiddag, in samenwerking met de FMS en Studio Marina Razbezhkina. Het thema van deze driedelige reeks is “Protesten in Rusland en Oekraïne: Van het maatschappelijke naar het persoonlijke.” Op 23 april zal de tweede vertoning plaatsvinden in Rotterdam met de film: Dear Uncle Vova. Voor de panel discussie zal onder anderen Galya Petrenko van Amnesty International aanwezig zijn.

Nu spanningen tussen Rusland en Oekraïne weer oplopen, is het tijd om ons te richten op de persoonlijke verhalen achter de maatschappelijke problemen die dit veroorzaakt. Hoe hebben protesten van de afgelopen jaren het leven van individuen beïnvloed? Aan de hand van die verhalen kijken we naar de veranderende samenleving. We kijken ook vooruit: in 2018 worden nieuwe presidentsverkiezingen in Rusland gehouden.

Op 23 april vertonen we de tweede film: “Dear Uncle Vova” (Beste oom Vladimir). Aansluitend wordt de film besproken door verschillende experts door middel van een paneldiscussie. De film is gemaakt in de context van de Russische presidentsverkiezingen in 2012, waarbij Vladimir Poetin voor de 3e keer als president werd verkozen. Op 6 mei 2012, één dag voor Poetins’ inauguratie, vond er op het Bolotnaya plein in Moskou een van de grootste demonstraties plaats sinds de jaren ’90. 20.000 mensen deden mee aan deze ‘March of Millions’ voor eerlijke verkiezingen. De demonstratie werd op gewelddadige wijze door de politie opgerold. Na enige tijd werden er huiszoekingen gedaan bij de deelnemers, waarna meer dan dertig mensen werden opgepakt en gearresteerd. Eén van hen is Leon Kovyazin, een journalist uit Kirov, die ook nu nog vastzit. De film volgt de strijd van zijn vrouw Zhanna, die aandacht blijft vragen voor zijn zaak. Ook krijgen we een goed beeld van zijn familie en hoe die omgaat met zijn afwezigheid, maar ook met de vasthoudendheid van Zhanna.

“Dear Uncle Vova” is geschreven, geregisseerd en gefilmd door Maria Pavlova, die aan de Russische Filmacademie en bij Marina Razbezhkina en Mikhael Ukarov studeerde. De film werd voor het eerst vertoond aan een internationaal publiek in oktober 2015, tijdens het Roemeense Astra Filmfestival voor documentaires.

Programma:

Filmvertoning: 15.00-18.00

Paneldiscussie: 18.00-19.30, Voertaal: Engels

Film: Russisch gesproken, Engels ondertiteld

Toegang: €5,- (inclusief pannenkoek)

Meer informatie: http://bit.ly/2o9YTSO 

Tickets: www.blinibioscoop.nl