26
mrt

Blinibioscoop - Winter go Away

14:30 - 19:30 | Oostmaaslaan 950, Rotterdam

In maart, april en mei organiseert ‘Blinibioscoop’ een nieuwe reeks filmvertoningen en debatten op zondagmiddag, in samenwerking met de FMS en Studio Marina Razbezhkina. Het thema van deze driedelige reeks is “Protesten in Rusland en Oekraïne: Van het maatschappelijke naar het persoonlijke.” Op 26 maart zal de eerste vertoning plaatsvinden in Rotterdam met de film: Winter go Away. Voor het debat zal onder anderen de film regisseuse: Anna Moiseenko aanwezig zijn.

Nu spanningen tussen Rusland en Oekraïne weer oplopen, is het tijd om ons te richten op de persoonlijke verhalen achter de maatschappelijke problemen die dit veroorzaakt. Hoe hebben protesten van de afgelopen jaren het leven van individuen beïnvloed? Aan de hand van die verhalen kijken we naar de veranderende samenleving. We kijken ook vooruit: In 2018 worden nieuwe presidentsverkiezingen in Rusland gehouden.

Op 26 maart openen we de reeks met de film “Winter, go away!”. Deze film gaat terug naar de Russische parlementsverkiezingen in 2011 en presidentsverkiezingen van 2012, toen Poetin voor de derde keer werd verkozen. Larisa Malyukova, van de onafhankelijke en liberale krant Novaya Gazeta, besprak de film over de wintermaanden van 2011/2012. Zij noemde het een winter die de Russische maatschappij heeft wakker geschud en gepolariseerd. Deze film toont verschillende mensen die voor zichzelf proberen te formuleren in wat voor een land ze wonen, maar ook in wat voor land ze willen wonen. De makers van de film proberen te begrijpen wat mensen de straat op drijft en vragen zich af: Waarom is het voor tegenstanders zo moeilijk en soms zelfs onmogelijk om elkaar te begrijpen?

De tien makers van de film zijn afgestudeerd bij Marina Razbezhkina en Mikhael Ukarov, die samen het Atelier van de documentaire film en documentaire theater runnen. Een van deze jonge afgestudeerden, Anna Moiseenko zal ook te gast zijn bij de pandeldiscussie. Tijdens de paneldiscussie na de film waarin wij verder in gaan op deze vragen en ook vooruitkijken naar de presidentsverkiezingen in Rusland in 2018, deelt zij het podium met o.a. Tony van der Togt van het Clingendael Instituut en Honorata Mazepus van de Universiteit Leiden. 

Programma:

Filmvertoning met voorwoord van Honorata Mazepus: 15.00-18.00

Paneldiscussie: 18.00-19.30, Voertaal: Engels

Film: Russisch gesproken, Engels ondertiteld

Toegang: €5,- (inclusief pannenkoek)

Meer informatie: https://is.gd/26maart

Tickets: www.blinibioscoop.nl