31
jan

Democratie tussen hoop en vrees: de autoritaire verleiding

19:30 - 22:00 | Annabel, Rotterdam

De ‘sterke leider’ die de oppositie onderdrukt, rechters opzijschuift en journalisten intimideert, is in opmars.

Ook binnen de eigen Europese Unie zien we deze trend, in landen als Hongarije en Polen. En in sommige westerse democratieën flirten politieke partijen met het illiberale gedachtegoed. Zijn onze democratieën bestand tegen de autoritaire verleiding en zijn we in de toekomst in Europa nog vrij om onszelf te kunnen zijn?

Voor iedereen die de democratische rechtsstaat lief is, ligt er in 2020 een grote opdracht.

Op 31 januari organiseert de PvdA een avondvullend programma over dit thema in Rotterdam. Het podium is aan de experts en de democratische uitdagers. Aan de mensen die voorop durven te lopen.

Wat is een progressief antwoord op de autoritaire verleiding? PvdA-leider Lodewijk Asscher trapt de avond af. Een van onze gastsprekers is Robert Biedron, de eerste openlijke homoseksuele burgemeester en de hoop van progressief Polen bij de presidentsverkiezingen in mei. Verder komen aan het woord Volkskrant-columnist Sheila Sitalsing, PvdA-Europarlementariër Kati Piri, Spaanse democratie-expert Manuel Muñiz en vele anderen.

Cabaretier Dolf Jansen verzorgt een intermezzo en de Hongaarse Roma-zanger Joci Papai (Eurovisie 2017, 2019) komt met zijn band een spetterend optreden geven. Hongarije heeft zich dit jaar teruggetrokken uit het Eurovisiesongfestival, maar ons is het toch gelukt om Joci naar Rotterdam te halen.

Wil je erbij zijn 31 januari? Meld je dan hier aan.