Op de valreep van het nieuwe jaar, op 30 december 2015, vonden er presidentsverkiezingen plaats in de Centraal Afrikaanse Republiek (CAR). Na een periode van uitstel wegens aanhoudend geweld en organisatorische problemen mocht de bevolking van CAR dan eindelijk zijn stem uitbrengen voor een nieuwe president. Volgens VN Secretaris-Generaal Ban Ki-moon zijn de verkiezingen een ‘historisch moment’ voor het land. Ondanks dat de verkiezingen allesbehalve efficiënt en nauwkeurig verliepen, spreekt de Secretaris-Generaal terecht van een overwinning en is er de hoop dat de verkiezing daadwerkelijk verandering brengt in CAR.
Op 4 juni heeft de regering van de Centraal Afrikaanse Republiek (CAR) verboden om tekstberichten via mobiele telefoons te sturen. Deze actie moet tot het “herstel van veiligheid” leiden en een einde maken aan de protesten en stakingen die inwoners organiseren.
In de Centraal Afrikaanse Republiek zijn gisteren bij een aanval in de stad Nanga Boguila minstens 22 mensen omgekomen. Drie daarvan zijn medewerkers van de NGO ‘Artsen zonder Grenzen’. Op zondag is een aantal van de laatste moslims van de hoofdstad Bangui naar vluchtelingenkampen in het land gebracht met escortes van zwaar bewapende Afrikaanse en Franse troepen. Ze zaten gevangen in hun wijken die belaagd werden door voornamelijk christelijke milities. De Verenigde Naties heeft deze gedwongen vertrekken en het geweld in de CAR beschreven als een ‘etnische zuivering’.
Op 19 maart maakte de EU bekend om eind april troepen naar CAR te sturen, in plaats van anderhalve maand eerder, zoals gepland. Volgens diplomaten komt deze verlating door de huidige ontwikkelingen in Oekraïne.
In Mombassa, Kenia, is de politie vorige week met groot geschut een moskee binnengevallen en heeft op hardhandige wijze meer dan 100 jongeren opgepakt. De veelal minderjarige jongens werden ervan verdacht om Al-Shabaab militanten te rekruteren. Sinds de terroristische aanslag in Nairobi eind september doet de Keniaanse regering er alles aan om moslim extremisme uit te bannen. Toch lijkt de locus van het moslim terrorisme te verschuiven van landen als Afghanistan en Jemen naar Afrika. Vooral landen als Kenia, Somalië, Nigeria, Mali en Algerije komen steeds vaker in het nieuws als het gaat om aanslagen en terroristische groeperingen. Naast de regeringen van deze landen zelf zet het Westen ook stappen om dit te voorkomen. Maar tegen wie vechten ze en met welke tactieken? En nog belangrijker: waarom mengt het Westen zich in deze strijd? Een kort overzicht.
De onrust in de Centraal Afrikaanse Republiek, CAR, is in het nieuws. Afgelopen maandag heeft de EU besloten om een vredesmacht te sturen. Hiervoor moeten zij wel wachten op een mandaat van de VN Veiligheidsraad. Als zij akkoord gaan kunnen EU lidstaten zich aanmelden. De missie zal naar verwachting maximaal zes maanden duren.Op dit moment zijn er al militairen aanwezig. Frankrijk stuurde in december 1600 soldaten, de Afrikaanse Unie 6000. Naast een vredesmacht hebben de deelnemende landen besloten om 336 miljoen aan noodhulp te verschaffen, waarvan twee miljoen uit Nederland komt.