Nieuws

Movie night: "Age of Delirium", the collapse of the Soviet Union

On 21 September Blinibioscoop and Foundation Max van der Stoel are organising a screening of documentary film "Age of Delirium," which focusses on the fall of the Soviet Union, followed by a panel discussion. The film screening will begin at 15:00, the panel at 17:00, to be followed by the Bliniscoop traditional pancakes. Entrance fee is 5 Euros, and includes pancakes. The working language will be English.

Pas op voor democratierelativering

Door Arjen Berkvens, directeur Foundation Max van der Stoel

De Amerikaanse invasie in Irak was het” hoogtepunt” van Westerse interventiepolitiek in de afgelopen 25 jaar. De aanwezigheid van massavernietigingswapens was de Amerikaanse rechtvaardiging voor het beginnen van deze oorlog, maar toen die er niet bleken te zijn, werd het brengen van democratie tot hoogste doel verheven. Deze doorzichtige verantwoording achteraf had tot dramatisch gevolg dat alle democratieondersteuning in een kwaad daglicht kwam te staan, zoals we nu zien in Oekraïne. Er zijn echter vele goede manieren om van buitenaf de democratisering van landen te ondersteunen.

Europese Commissie gaat onderzoek doen naar belastingafspraken met Starbucks

Gisteren heeft de Europese Commissie bekend gemaakt formeel onderzoek te gaan doen naar de Nederlandse belastingafspraken met Starbucks. Naast Nederland worden Ierland en Luxemburg ook aan een dergelijk onderzoek onderworpen. Belastingafspraken met multinationals, zogenaamde “tax rulings”, kunnen volgens de Commissie vallen onder verkapte staatssteun.

De verkiezingsuitslagen zijn bekend…

Maar wat betekent dit voor het Fair Politics programma van de FMS? Met de FairKiezingswijzer hebben we duidelijk laten zien welke partijen zich zullen inzetten voor eerlijke politiek ten opzichte van ontwikkelingslanden. Hoe hebben de partijen gescoord in de verkiezingen? En wat voor effect zal dit hebben op de Europese politiek van de komende vijf jaar?

Privatisering in Europa: in uw, of andermans belang?

In de EU is er een sterke aandacht voor privatisering van publieke sectoren. Al sinds de jaren 90 zijn nutssectoren zoals energie, post, spoor, telefonie, of drinkwater geprivatiseerd met de gedachte dat concurrentie wel zou zorgen voor beste kwaliteit en efficiëntie voor de laatste prijs. Maar willen bedrijven in de praktijk wel met elkaar concurreren voor de laagste prijs en beste kwaliteit? En in hoeverre werkt agressief management het korte-termijn winst-denken in de hand?

Stop belastingontwijking in Europa

De Europese Verkiezingen stonden in het teken van de discussie over meer of minder Europa. Uit antwoorden van politieke partijen op een vragenlijst die Tax Justice Nederland (waar de FMS lid van is) rondstuurde, blijkt echter dat de meeste partijen het over één ding eens zijn: belastingontwijking is bij uitstek een onderwerp dat een Europese aanpak vereist. De EU kan in de komende jaren dan ook daadwerkelijk een verschil maken.

Update: anti-terror operations in eastern Ukraine

Since 15 April the Ukrainian government forces have attempted to clear out pro-Russian separatist strongholds in eastern Ukraine. Ten days later, the anti-terror operations are still continuing and the crisis is yet to deescalate. Today, seven people got injured near Odessa when an explosion occurred at a roadblock. On Thursday 24 April at least two separatists died when Ukrainian commandos raided pro-Russian checkpoints around the town of Sloviansk.

Poetin als “gamechanger” voor de Europese verkiezingen

De Europese verkiezingen staan voor de deur en partijen en media lopen zich warm. Vijf jaar geleden werd een simpele tegenstelling: ‘wil je meer of minder EU’ het centrale thema van de verkiezingen en was er een zoektocht gaande naar een nieuw Europees verhaal. Daar hadden vooral de genuanceerde middenpartijen het moeilijk mee en de flankpartijen profiteerden. Dit keer zal het anders gaan, omdat onze relatie tot de EU veel complexer is geworden en omdat Vladimir Poetin onze aloude motivatie om samen te werken nieuw leven heeft ingeblazen.

De EU-Afrika Top: wat is er besproken?

Vorige week vond in Brussel op 2 en 3 april de vierde Afrika-EU top plaats. Meer dan 90 delegaties kwamen bijeen om het partnerschap tussen Europa en Afrika te evalueren. Het thema was ‘Investeren in welvaart, mensen, en vrede.’ Onderwerpen die daarbij besproken werden zijn onder andere migratie – vooral naar aanleiding van de ramp in Lampedusa in oktober 2013 – handelsverdragen, regionale veiligheid, ontwikkelingshulp, en globale problemen zoals klimaatverandering. Voornaamste conclusie is dat de focus van de relatie tussen Europa en Afrika verschuift van ontwikkelingshulp naar handel en investeringen.

Sorteer op:

Op de hoogte blijven van ons nieuws?

Meeschrijven voor de FMS? Stuur je inzending (maximaal 400 woorden) naar info@foundationmaxvanderstoel.nl