On the 16th of February general elections were supposed to occur in Nigeria. The last time elections were held was in 2015, where voters could choose between Goodluck Jonathan and Muhammadu Buhari. People hoped this election would bring a new start. This year, Nigerian voters are choosing between the sitting president Buhari (76) and a new candidate, Atiku Abubakar (72). Both are known for being corrupt. The majority of voters in Nigeria do not feel represented by these men, especially the younger part of the population. On top of that, Nigerians never even got a chance to vote this past weekend: the elections were postponed. How did Africa’s largest democracy end up here?
Hallo allemaal, ik ben Minke Muthert (17 jaar) en ik heb een week stage gelopen bij FMS. Ik zit in mijn 5e jaar VWO in Groningen en wil, wanneer ik mijn diploma op zak heb, Internationale Ontwikkelingsstudies in Wageningen gaan studeren. Vanuit mijn school was ik op zoek naar een toekomstgerichte snuffelstage die op deze studierichting aansloot. Ik heb wat gezocht en gemaild naar verschillende ontwikkelingsorganisaties en kwam uit bij FMS. De onderwerpen die ik op de FMS-site tegenkwam vond ik erg interessant, over allerlei vraagstukken in de wereld waar ik me geregeld mee bezig houd.
Op 9 april organiseerde Foundation Max van der stoel de derde bijeenkomst van het FMS Talents Project. Na verschillende thema’s behandeld te hebben zoals belastingontwijking, lobbyen en debatteren; besloten we het deze keer over een geheel andere boeg te gooien met het thema internationaal terrorisme. Twee sprekers hebben de studenten toegesproken: David Ehrhardt, assistent professor aan de Leidse Universiteit en gespecialiseerd in conflicten in de Sub Sahara regio; en Jan Beerenhout, die zich bezig houdt met het islamitisch geloof in Nederland en de gevaren van radicalisering.
Muhammadu Buhari, leider van de All Progressive Congres partij (APC), heeft op dinsdagmiddag de overwinning geclaimd in de Nigeriaanse verkiezingen. Later die dag werd dit bevestigd door de Nigeriaanse verkiezingscommissie (INEC). De overwinning van Buhari op de huidige president Goodluck Jonathan (PDP) kan worden gezien als een historische uitslag.Voor het eerst sinds het einde van het militaire bewind in 1999, is een tegenkandidaat erin geslaagd om een zittend president te verslaan. Voor veel Nigerianen zal de uitslag voelen als een overwinning voor de democratie. Aanhangers van Buhari gingen dinsdagavond dan ook massaal de straat op om de overwinning te vieren.
#BringBackOurGirls, 2000 doden in de Nigeriaanse stad Baga en ‘de westerse opvoeding is een zonde’, doen waarschijnlijk een belletje rinkelen: Boko Haram. Als beweegreden van deze Noord-Nigeriaanse groepering noemen journalisten steevast ‘het willen invoeren van de sharia, de islamitische wetgeving’. Andere motieven komen nauwelijks aan bod, terwijl deze juist cruciaal zijn. Voor wie de huidige conflicten in Nigeria wil begrijpen, is het lezen van onderstaande drijfveren essentieel.
Op 14 februari zou Nigeria, de grootste economie van Afrika en ook het Afrikaanse land met de meeste inwoners, eigenlijk naar de stembus gaan. Afgelopen weekend is echter bekend geworden dat de presidentsverkiezingen met zes weken zijn uitgesteld. De verkiezingen zouden vanwege veiligheidsredenen op dit moment niet gehouden kunnen worden.
Op 25 juni ging een bom af in een winkelcentrum in de Nigeriaanse hoofdstad Abuja, waarbij 21 mensen om het leven kwamen en meerdere mensen gewond raakte. Het is de derde dodelijke explosie in twee maanden tijd. Daarnaast zijn 91 kinderen ontvoerd. De minister van inlichtingen Labaran Maku “riep op tot eenheid” onder de bevolking.
Aanslagen gepleegd door Boko Haram zijn volop in het nieuws. Ondertussen is het een maand geleden dat meer dan tweehonderd Nigeriaanse schoolmeisjes in Chibok zijn ontvoerd. Ondanks dat de media dagelijks over de handelingen van de groep bericht, wordt er weinig achterliggende informatie gegeven. Begin maart berichtte wij over het ontstaan en de beweegredenen van Boko Haram, die verder gaan dan “het stichten van een Islamitische staat”, zoals veel media bericht. Nu zullen we een volgend aspect belichten om de groep beter te begrijpen: de Nigeriaanse geschiedenis.
Gisteren verscheen een video waarin Boko Haram leider Abubakar Shekau de ontvoeringen van de meer dan 250 Nigeriaanse meisjes opeist. In het noorden van Nigeria werden zij drie weken geleden ontvoerd, terwijl ze op een kostschool verbleven. Ze zijn nog steeds niet gevonden. Op 15 april werden ze meegenomen door gewapende militanten. Waarschijnlijk zijn ze naar andere landen gesmokkeld. De regering is het nog niet gelukt om de meisjes op te sporen, wat tot steeds meer woede en frustratie leidt onder de bevolking. Intussen vinden er ook in het zuiden van Nigeria ontvoeringen plaats: afgelopen zondag zijn er nog drie Nederlanders ontvoerd om waarschijnlijk financiële motieven.
Op 14 april is een autobom in de Nigeriaanse hoofdstad Abuja afgegaan, wat 77 mensen het leven heeft gekost. Nigeria wordt geteisterd door aanvallen, die sinds kort niet alleen meer in het noordoosten van het land plaatsvinden maar zich nu verspreiden naar andere delen van het land, waaronder naar de hoofdstad. Ondanks dat veel media beschuldigend naar Boko Haram wijzen, kan dit (nog) niet met zekerheid worden aangenomen. In Nigeria is er steeds meer kritiek op de aanpak van de regering: politici gebruiken het geweld voor eigenbelang, beschermen de bevolking niet voldoende en doen te weinig om tot een oplossing te komen.