Terwijl de coronavaccinaties in Roemenië soepeler verlopen dan verwacht, blijven ambitieuze plannen van de regering achterwege. Er moet de komende begrotingsperiode veel Europees geld worden opgemaakt, maar het is onzeker of daar wel de bestuurlijke capaciteit voor is. En dan kampt Roemenië ook nog steeds met corruptie.
Na de zomer is het aantal besmettingen van het coronavirus in Europa weer toegenomen. Roemenië is geen uitzondering. Het aantal besmettingen stijgt, en het aantal sterfgevallen is hoog in vergelijking met andere EU-landen. De scholen zijn nu ook weer begonnen en er staan verkiezingen voor de deur.
Toen half maart de noodtoestand werd afgekondigd en de president per militaire verordening ging regeren (want dat was nu eenmaal de term), werd menig Roemeen het benauwd. Men was het erover eens dat strenge maatregelen alleen zouden helpen als ze stevig gehandhaafd zouden worden. Nu de noodtoestand op 15 mei afloopt, houdt men zijn hart vast.
Klaus Iohannis krijgt een nieuw mandaat met twee derde van de stemmen in de tweede ronde van de Roemeense presidentsverkiezingen. Zijn tegenkandidaat, Viorica Dăncilă van de voormalig communisten, geeft voorlopig niet toe aan druk om af te treden als partijleider van de PSD.
Op 10 november gaan de Roemenen stemmen voor een nieuwe president. De verkiezingscampagne is begonnen en het speelveld is breed. Voor het eerst doet een kandidaat van de progressieve USR mee voor het presidentschap.
De opkomst was groot op 26 mei, bijna 50 % van de Roemenen ging stemmen. De grootste coalitiepartner, PSD, heeft ruim 23 % van de stemmen gekregen, ongeveer de helft ten opzichte van de vorige nationale parlementsverkiezingen. Een samenwerkingsverband van twee nieuwe partijen die voor Europa en tegen corruptie zijn, is op bijna 20 % uitgekomen. De liberale partij PNL is de grootste geworden met bijna 27 %.
Een aantal jaren heeft het Roemeense anti-corruptieparket voor klinkende veroordelingen kunnen zorgen. De regering heeft die dynamiek gestopt, probeert het OM te muilkorven en negeert het onafhankelijke bestuursorgaan van de rechtspraak. Dit vertaalt zich echter nog niet in een lagere score op de Corruption Perception Index van Transparency International.
In een land waar een overgrote meerderheid conservatief christelijk is en de kerken vol zitten, kan het homohuwelijk op weinig steun rekenen. Toch lukte het niet om een verbod in de grondwet te krijgen.
Het verspreiden van valse berichten om ontvangers daarvan te beïnvloeden is zo oud als de weg naar Rome. De communisten, van wie de erfenis nog steeds in Oost-Europa aanwezig is, lustten er wel pap van. Maar wat zijn de typisch Roemeense kanten van dit fenomeen?