Toen half maart de noodtoestand werd afgekondigd en de president per militaire verordening ging regeren (want dat was nu eenmaal de term), werd menig Roemeen het benauwd. Men was het erover eens dat strenge maatregelen alleen zouden helpen als ze stevig gehandhaafd zouden worden. Nu de noodtoestand op 15 mei afloopt, houdt men zijn hart vast.
Klaus Iohannis krijgt een nieuw mandaat met twee derde van de stemmen in de tweede ronde van de Roemeense presidentsverkiezingen. Zijn tegenkandidaat, Viorica Dăncilă van de voormalig communisten, geeft voorlopig niet toe aan druk om af te treden als partijleider van de PSD.
Op 10 november gaan de Roemenen stemmen voor een nieuwe president. De verkiezingscampagne is begonnen en het speelveld is breed. Voor het eerst doet een kandidaat van de progressieve USR mee voor het presidentschap.
De opkomst was groot op 26 mei, bijna 50 % van de Roemenen ging stemmen. De grootste coalitiepartner, PSD, heeft ruim 23 % van de stemmen gekregen, ongeveer de helft ten opzichte van de vorige nationale parlementsverkiezingen. Een samenwerkingsverband van twee nieuwe partijen die voor Europa en tegen corruptie zijn, is op bijna 20 % uitgekomen. De liberale partij PNL is de grootste geworden met bijna 27 %.
Een aantal jaren heeft het Roemeense anti-corruptieparket voor klinkende veroordelingen kunnen zorgen. De regering heeft die dynamiek gestopt, probeert het OM te muilkorven en negeert het onafhankelijke bestuursorgaan van de rechtspraak. Dit vertaalt zich echter nog niet in een lagere score op de Corruption Perception Index van Transparency International.
In een land waar een overgrote meerderheid conservatief christelijk is en de kerken vol zitten, kan het homohuwelijk op weinig steun rekenen. Toch lukte het niet om een verbod in de grondwet te krijgen.
Het verspreiden van valse berichten om ontvangers daarvan te beïnvloeden is zo oud als de weg naar Rome. De communisten, van wie de erfenis nog steeds in Oost-Europa aanwezig is, lustten er wel pap van. Maar wat zijn de typisch Roemeense kanten van dit fenomeen?
In een nog nooit vertoonde politieke kegelpartij bracht partijleider Liviu Dragnea van de Roemeense Sociaal Democratische Partij, PSD, zijn eigen regering ten val omdat die niet snel genoeg verzachtende corruptieregels kon doorvoeren.
Dat in Roemenië de geheime dienst een heel andere rol speelt dan in Nederland, hoeft geen verwondering te wekken. Het is dan ook onduidelijk welke rol de binnenlandse inlichtingendienst (SRI) speelt in Roemenië. Momenteel wordt in de pers gespeculeerd over de SRI als poppenspeler achter de schermen in een aantal recente politieke schandalen.
Nu de Roemeense parlementsverkiezingen naderen (11 december) is het extra belangrijk hoe de houding van de belangrijkste partijen tegenover Rusland is. Poetin wil zijn invloedssfeer uitbreiden. Wordt hij door Roemeense politici verwelkomd? De publieke opinie in Roemenië is overwegend anti-Poetin. Maar het is toch spannend waar dit naartoe gaat. Als Rusland geld blijft pompen in propaganda, als de EU blijft teleurstellen en de VS zich onder Trump minder bekommert om de regio, dan kunnen er invloedrijke politici overlopen naar Poetin. En dan kunnen ook de burgers gaan denken: beter een goeie buur dan een verre vriend.