Conflictmineralen vormen een groot probleem voor vrede en veiligheid in verschillende gebieden op de wereld. Het Grote Meren gebied in Afrika is een voorbeeld van zo’n gebied. Hier verdienen gewapende groepen geld aan de verkoop van deze grondstoffen, waardoor ze hun strijd kunnen voortzetten, met alle gevolgen van dien. Op 9 en 22 april jl. bogen Tweede Kamerleden zich over dit probleem in het Algemeen Overleg (AO) aangaande de Nederlandse inzet met betrekking tot hulpbronnen en conflictgrondstoffen.
Op 4 februari begon in Parijs het eerste proces in Frankrijk over de Rwandese genocide van 1994. Pascal Simbikangwa, voormalig hoofd inlichtingendienst, staat terecht voor oorlogsmisdaden en medeplichtigheid aan genocide en kan tot levenslang worden veroordeeld.
Tijdens zijn onderzoek naar mijnbouw in Rwanda heeft FMS-onderzoeker Jasper van Teeffelen een blog bijgehouden (in het Engels). Lees hier over zijn ervaringen in Rwanda: van afdalingen in diepe mijnen tot boeiende gesprekken met ministeries.
Op 7 maart presenteerde de FMS in de Tweede Kamer haar nieuwste impactstudie over grondstoffen in Rwanda, in aanwezigheid van Jeroen de Lange (PvdA), Ingrid de Caluwe (VVD), Henk Jan Ormel (CDA), Mariko Peters (GL) en Stientje van Veldhoven (D66).