Zimbabwe wordt sinds haar onafhankelijkheid (1980) geleidt door Robert Mugabe’s en zijn Zimbabwe African National Union – Patriotic Front (ZANU-PF) partij. Ondertussen is de negentigjarige president aan zijn vijfde termijn bezig, wat één derde van zijn leven is. Een interne machtsstrijd over zijn opvolging is volop aan de gang. Ook bij de oppositie rommelt het: een deel van hen eist het ontslag van hun leider.
In Nigeria zijn de afgelopen week meer dan tweehonderd mensen gedood toen mannen op motors verschillende dorpen onder vuur namen en huizen in brand staken. Vermoedelijk waren het Fulani herders die een wraakactie uitvoerden. De herders zijn al jaren in een vete verwikkeld met de Hausa boeren. Ze beschuldigen de boeren ervan grond die voor hun kuddes bestemd is te gebruiken als landbouwgrond. Die grond is voor beiden cruciaal. De herders stelen vee, vernietigen landbouwgrond en –producten en voeren dit soort wraakacties uit om hun grond terug te winnen en de boeren te verdrijven. De boeren vrezen dat de herders steeds meer georganiseerd en heviger bewapend worden. Omdat de politie niet genoeg ingrijpt, en de grond nog steeds betwist wordt, komt er voorlopig geen eind aan deze vete.
In 2002 legden 28 EU landen een sanctie aan Zimbabwe op als protest tegen schending van mensenrechten en democratie onder Mugabe’s regime. Deze week zijn deze sancties vereenvoudigd om verdere politieke hervormingen aan te moedigen.
Millions of Zimbabweans took to the polls yesterday to cast their votes in the country’s presidential elections. Unlike the elections in 2008, voting passed peacefully and without major incidents. Prime Minister Morgan Tsvangirai of the MDC is again hoping to unseat President Robert Mugabe of ZANU-PF, though a ZANU-PF source has told Reuters that it is again 89-year old Robert Mugabe that has won the elections, while the MDC calls the elections rigged.