25% vrouwen in het parlement

De verkiezingen in Irak zijn gepland voor 30 april 2014. Het opnieuw oplaaiende geweld in de Anbar provincie is een risico en zou tot uitstel kunnen leiden, maar vooralsnog gaat iedereen ervan uit dat het doorgaat. De huidige premier al-Maliki van de Dawa partij is na acht jaar toe aan zijn laatste termijn. Al-Maliki heeft er alles aan gedaan om ook een derde termijn mogelijk te maken, maar de grondwet is helder: 8 jaar is het maximaal aantal jaren en ook zijn eigen partij wil geen uitzondering maken. Ik was door de Foundation Max van der Stoel gevraagd om trainers op te leiden.

Het is een week vol politiek en campagnetraining. De humanistische ontwikkelingsorganisatie Hivos voert samen met de Iraakse NGO Al Amal een programma uit van het US State Department en de FMS is een van de partners. Doel is om 1000 vrouwen te trainen in februari 2014 ter voorbereiding op de campagne en hun mogelijke verkiezing als parlementariër. Irak kent een 25% quotum voor vrouwen in het parlement, dat betekent dat er per 1 mei ten minste 83 vrouwen in het parlement in Bagdad zitten en dat ook op alle andere posities van het parlement ten minste een kwart vrouw is.

Gender gelijkheid
Al-Amal heeft 27 trainers geselecteerd die zich in deze week de basiscampagne training van de Foundation Max van der Stoel eigen maken. De groep is gemengd, 14 mannen en 13 vrouwen, jong en oud, religieus en seculier. Uit alle provincies in Irak zijn mensen naar de hoofdstad van Iraaks Koerdistan gekomen, opgeblazen bruggen en strenge checkpoints trotserend.

De trainers zijn gemotiveerd. Ze willen verandering in Irak en weer terug naar gender gelijkheid. Zoals een deelnemer aan de training zegt: “We hebben allemaal de eigenaardigheden van de dictatuur in onze genen geërfd, maar het is niet altijd zo geweest, wij zijn de generatie die moet veranderen, zelf moet durven nadenken en opgelegde zogenaamde eeuwenoude tradities moet doorbreken.” Tradities zijn er volop, mede gevoed door de stammen cultuur en religieuze partijen.

Weinig politiek vertrouwen
Het vertrouwen in de politiek is ook niet groot, de lage opkomstpercentages zijn daar een voorbeeld van. Wasbi uit Basra raakt geïnspireerd door de foto’s van de 2003 campagne waar Wouter Bos in een arena opstelling tussen de mensen stond. Wasbi: “Onze politici moeten uit hun SUVs en vanachter hun dikke betonnen muren komen, en weer het gesprek aangaan met mensen op de markt en in de straat. De politiek moet weer dichtbij mensen komen en zich druk maken om problemen van de burger.” Bij de module contact met de kiezers wordt er gelachen. “Canvassen en rozen uitdelen op de markt? Onze politici kopen gewoon stemmen”, aldus Salima uit Bagdad. Bij de rollenspellen ‘op de fictieve markt’ wordt het toch echt en komen ‘de kiezers’ met hele reële issues.

Na een week werken met 27 Irakese mannen en vrouwen uit alle provincies, religies en culturele en etnische achtergronden, heb ik het gevoel dat ik met een compleet ander Irak kennis heb gemaakt dan dat ik ken van de tv en de krant. Wat een gastvrijheid, bevlogenheid en betrokkenheid. De laatste avond snoepen we manna en amandelen, tappen we moppen en wordt er urenlang gezongen. Ik zing samen met de Hivos collega Marcel ‘Dit is een nacht die je normaal alleen in sterren ziet’.

Door Anne Graumans – FMS trainer

Klik hier om meerdere artikelen te lezen op de blogpagina van Hivos.

Aanmelden nieuwsbrief

Meeschrijven voor de FMS? Stuur je inzending (maximaal 400 woorden) naar info@foundationmaxvanderstoel.nl