3 Vragen aan... Judith Sargentini

Judith Sargentini is al sinds 2009 Europarlementariër namens GroenLinks en staat op de tweede plek op de kandidatenlijst van deze partij voor het Europees Parlement. 

1. Je zit sinds 2009 voor GroenLinks in het Europees Parlement. Vorig jaar ben je door Fair Politics verkozen tot ‘Fair Politician of the Year’ en GroenLinks heeft eind april de prijs gekregen voor het meeste faire Europese verkiezingsprogramma. Aan welke prijs hecht jij de meeste waarde?

Eigenlijk zie ik beide prijzen, en - niet te vergeten die van Bram van Ojik als het meest faire Kamerlid in 2013 - als een overkoepelende erkenning van het werk dat GroenLinks doet om Europa en de wereld een stuk eerlijk te maken. Zo'n partijprogramma is de inspiratie voor het werk in de jaren er na. Wij willen deze prijs graag blijven winnen.

img 9796

2. Afgelopen vijf jaar heb jij je hard ingezet voor de verschillende Fair Politics thema’s, zoals conflictmineralen, fair taxes en Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Met welke boodschap ga je nu de campagne in?

Eigenlijk is het dezelfde boodschap als de afgelopen vijf jaar: Europese besluitvorming kan goede en slechte gevolgen hebben voor ontwikkelingslanden. Jouw stem kan dus het verschil maken. Een progressief Europa laat zich niet ringeloren door multinationals, maar zet standaarden voor goed gedrag. Mijn Europa gooit het niet simpelweg met de VS op een handelsakkoord, maar werkt aan multilaterale verdragen die Afrika de ruimte geven om de eigen markt te beschermen en producten aan ons te verkopen. Mijn Europa dwingt af dat bedrijven zich in het buitenland net zo netjes gedragen als thuis, en dat de belasting daar betaald wordt, waar het werk gedaan wordt.

3. Welk thema gaat je het meest aan het hart en waar ga jij je dus de komende vijf jaar hard voor maken? Waar mogen we jou dan over vijf jaar op afrekenen?

Ik wil graag afmaken waar ik mee bezig ben. Mijn voorstel voor een openbaar register van de uiteindelijke belanghebbenden, waarmee we de brievenbusmaatschappijen aanpakken die gebruikt worden om belasting te ontduiken, moet nog door de Raad van Ministers heen. Samen met de Tweede Kamer wil ik dat de Nederlandse regering een positieve rol gaat spelen in de Raad. Dat is nu nog niet het geval, dus ik blijf er bovenop zitten. Ook ligt er een Europese conceptwet om handel in conflictmineralen tegen te gaan. Het voorstel is veel te vrijblijvend. Het is dus nu aan het Europees Parlement om dat aan te scherpen en er voor te zorgen dat de bevolking in Congo echt verschil gaat merken. Daar kun je mij over vijf jaar op afrekenen. 

Aanmelden nieuwsbrief

Meeschrijven voor de FMS? Stuur je inzending (maximaal 400 woorden) naar info@foundationmaxvanderstoel.nl