3 vragen aan...Kido Koenig

In deze rubriek stellen we 3 vragen aan iemand die verbonden is aan de Foundation Max van der Stoel. Deze keer is Kido Koenig, gespreksleider bij de evenementen van FMS en FMS trainer aan het woord! 1. Wat is jouw band met Foundation Max van der Stoel? 

kido koenig 1Sinds 2011 geef ik trainingen voor FMS en daarnaast mag ik regelmatig optreden als gespreksleider bij de evenementen van FMS, zoals de Afrikadag. Inmiddels heb ik in 10 landen training gegeven voor FMS en staat het 11e alweer voor volgende maand op de agenda. Het is bijzonder dankbaar werk en het geeft me veel voldoening om dit naast mijn werk als consultant te doen.

2. Wat is een van de mooiste herinneringen die je hebt aan de activiteiten die je met FMS ondernomen hebt?
Wat een leuke vraag, die me aanspoort om even terug te denken aan alle bijzondere, soms emotionele, momenten met deelnemers, organisatoren en co-trainers. En uiteraard aan de vele anekdotes over cultuurverschillen, verdwenen bagage, verdwenen deelnemers, enzovoorts. Aan het einde van deze trip down memory lane zit de eerste training die ik voor de FMS gaf aan de Russische partij Yabloko, in de buurt van St. Petersburg.

Yabloko werd op allerlei ondemocratische manieren gedwarsboomd en sommige deelnemers hadden het daar moeilijk mee. Iedereen kende wel iemand die om politieke redenen in de gevangenis zat en voor henzelf was dat ook een risico. Maar toch zaten ze daar. En ze waren scherp, actief en supercreatief. ’s Avonds gingen we samen voetballen (was de NL’er topscorer? Ja!) en keken we de finale van de Champion’s League. Geweldig!

kido voetbal
Het befaamde voetbalwedstrijdje

3. FMS organiseerde donderdag 1 mei een Politiek Café over arbeidsmigratie in Europa. Samen met het publiek, politici, en een afgevaardigde van FNV bouw spraken we over de uitdagingen en kansen die met het vrije verkeer van mensen in Europa gepaard gaan. Jij trad op als moderator van het debat. Wat vond je de avond?
Het was zo’n avond waarop je nog uren door had kunnen gaan over het onderwerp. Arbeidsmigratie is relevant op elk politiek niveau en raakt aan vele beleidsterreinen. Daarom was ik blij dat er verschillende perspectieven in het panel zaten. Van het regionale perspectief tot het Europese en van de FNV tot de Telders stichting (VVD). Het kostte wel wat tijd om het issue in al zijn facetten duidelijk te krijgen, maar het goed begrijpen van de situatie is buitengewoon belangrijk als je iets wil verbeteren.

Het was ook een avond waarop het publiek graag een duit in het zakje deed. Daar word ik als gespreksleider blij van. Met name wanneer het ging om de situatie van arbeidsmigranten bij de bouw van de A2 kwamen de Maastrichtenaren los. En terecht. Het is pijnlijk om voor de rechten van de arbeiders op te staan en dan te zien dat er mensen in slechte arbeidsomstandigheden een weg bouwen in je stad.

Ik vond het bovendien een bonus dat nummer 3 op de PvdA lijst voor het Europees Parlement, Kati Piri, er was. De Europese Unie speelt een grote rol bij arbeidsmigratie en op 22 mei hebben we de kans om de PvdA naar Brussel te sturen met de opdracht om een lans te breken voor al die werknemers voor wie werk en eerlijke arbeidsomstandigheden niet vanzelfsprekend zijn. 

Aanmelden nieuwsbrief

Meeschrijven voor de FMS? Stuur je inzending (maximaal 400 woorden) naar info@foundationmaxvanderstoel.nl