Aanslagen Nigeria gaan door: bomaanslag en 91 kinderen ontvoerd

Op 25 juni ging een bom af in een winkelcentrum in de Nigeriaanse hoofdstad Abuja, waarbij 21 mensen om het leven kwamen en meerdere mensen gewond raakte. Het is de derde dodelijke explosie in twee maanden tijd. Daarnaast zijn 91 kinderen ontvoerd. De minister van inlichtingen Labaran Maku “riep op tot eenheid” onder de bevolking.

Aanslag in het winkelcentrum
Terwijl mensen zich klaarmaakten voor de WK wedstrijd Nigeria Argentinië ging de bom af in een winkelcentrum in de hoofdstad. Door de bom kwamen 21 mensen om het leven en raakte 17 mensen gewond. De explosie was zeer groot waardoor delen van gebouwen en buiten geparkeerde auto’s “compleet werden vernietigd.”

Het National Briefing Centre heeft bevestigd dat één van de daders is neergeschoten, een tweede is gearresteerd.

De aanslag is (nog) niet opgeëist, al zijn de ogen op Boko Haram gericht. Zij hebben in de laatste tien weken twee aanslagen gepleegd in Abuja: in april lieten zij een autobom afgaan, wat 75 mensen het leven kostte, een paar weken later werd deze actie herhaald en kwamen negentien mensen om.

President Jonathan Goodluck heeft naar aanleiding van de aanslag op het winkelcentrum besloten terug te keren naar Nigeria. Hij was zojuist gearriveerd in Equatoriaal-Guinea voor een top van de Afrikaanse Unie.

Recente aanslagen
Twee dagen voor de meest recente aanslag beschuldigde de Nigeriaanse politie Boko Haram van een aanslag op een medische centrum in de stad Kano, in het noorden, op 23 juni. Hierbij kwamen acht mensen om het leven.

Op 21 juni vielen Boko Haram strijders vier dorpen aan in het noorden, in de provincie Borno, waar volgens ooggetuigen 33 bewoners, zes burgerwachten en zo’n 24 Boko Haram strijders om het leven kwamen.

In april werden meer dan tweehonderd schoolmeisjes ontvoerd, wat Boko Haram heeft opgeëist. In het weekend van 20 tot 23 juni werden opnieuw kinderen ontvoerd: zestig meisjes en 31 jongens uit dorpen in noordoost Nigeria. Het jongste slachtoffer is drie jaar, vertelde dorpshoofd Aji Khalil. Bij de aanval kwamen vier dorpelingen om het leven. Een inlichtingenofficier van de regering, die anoniem wil blijven, bevestigde “dat er een massa ontvoering heeft plaatsgevonden” maar sprak van andere dorpen en een andere datum: 13 tot 16 juni.

Volgens journalist Atane Ofiaja wordt in de media vaak genegeerd dat schooljongens ook worden ontvoerd en vermoord. Vorig jaar juni waren dit er zestig, in september vijftig en in februari 59, aldus Ofiaja.

Wat nu?
De politie heeft besloten meer mensen en middelen in te zetten om toekomstige aanslagen te kunnen voorkomen. 

Door de aanslagen leeft de bevolking in onzekerheid. Naast angst leidt dit ook tot woede en protesten. Op 24 juni vond bijvoorbeeld de demonstratie “Bring Back Our Girls” plaats in Abuja om “de aandacht te behouden.” Volgens Ofiaja wordt de aandacht omtrent #BringBackOurGirls minder, terwijl er nog steeds mensenlevens op het spel staan. Ofiaja pleit daarom voor aandacht voor de werkelijke situatie in plaats van “een sensationeel beeld van de groep, wat nu de aandacht steelt.”

Om Boko Haram de baas te worden is het belangrijk de groep beter te begrijpen. Zoals wij eerder berichtte speelt de geschiedenis een grote rol, wat niet mag worden vergeten. Een dialoog aangaan kan tot meer inzichten leiden. Het is de vraag in hoeverre president Goodluck hiertoe is bereid, een maand geleden heeft hij nog gezworen “een totale oorlog te willen voeren” met Boko Haram.

Zie hier een interview met schrijfster Chimamanda Ngozi Adichie, waarin zij vertelt dat de ontvoering van de meer dan tweehonderd schoolmeisjes “geen gender issue” was.

 

Door Laura Ritter

Bronnen: All Africa I, All Africa II, Al Jazeera, The Guardian, BBC I, Foundation Max van der Stoel, BBC II, World.Mic
Foto: BBC

Aanmelden nieuwsbrief

Meeschrijven voor de FMS? Stuur je inzending (maximaal 400 woorden) naar info@foundationmaxvanderstoel.nl