Accountantskantoor KPMG betrokken bij Zuid-Afrikaans corruptieschandaal

Na het Britse PR-bedrijf Bell Pottinger en het wereldwijde organisatie- en adviesbureau McKinsey is nu ook het internationale accountantskantoor KPMG, waarvan het hoofdkantoor zich in Amstelveen bevindt, in opspraak gekomen wegens betrokkenheid bij het grote Zuid-Afrikaanse corruptieschandaal rondom de rijke Indiase zakenfamilie Gupta.

De politieke rel begon afgelopen juni, toen e-mails tussen president Jacob Zuma en de Gupta’s naar buiten lekten. De familie zou benoemingen van politici hebben gemanipuleerd. Ook zouden de Gupta’s allerlei staatscontracten aangeboden hebben gekregen. Dit leidde tot grote verontwaardiging onder de bevolking van het Afrikaanse land. Zowel de president als de Gupta familie ontkennen echter alle beschuldigingen.

KPMG  Zuid-Afrika zou hebben gewerkt voor minstens 36 organisaties die verbonden waren met de familie. Zo auditeerde KPMG Linkway Trading, een bedrijf van de Gupta’s, dat een familiebruiloft in 2013 betaalde. Hierbij waren ook vier KPMG partners aanwezig. Daarnaast voorzag de KPMG-afdeling een investeringsmaatschappij van de Gupta’s van advies.

Intern onderzoek

De internationale tak van het accountantskantoor deed vorige week intern onderzoek naar aanleiding van het corruptieschandaal en concludeerde dat er geen illegale praktijken hadden plaatsgevonden. Wel zou de Zuid-Afrikaanse afdeling waarschuwingen met betrekking tot de integriteit van bedrijven die aan de Gupta’s waren verbonden, naast zich neer hebben gelegd. Volgens KPMG Zuid-Afrika zouden de bedrijven echter misleidende informatie hebben gegeven over hun relaties met de Gupta familie.

In maart 2016 werd de samenwerking na 15 jaar stopgezet. CEO van  KPMG Zuid-Afrika, Trevor Hoole, zei afgelopen maand dat ze achteraf eerder met de bedrijven hadden moet stoppen. Hoole werd samen met acht topfunctionarissen uit zijn functie gezet naar aanleiding van de uitkomsten van het onderzoek. Verder zal KPMG 3 miljoen dollar doneren aan organisaties die zich bezighouden met corruptiebestrijding.

Save South Africa

De Zuid-Afrikaanse maatschappelijke organisatie Save South Africa (SaveSA) riep alle bedrijven die banden hebben met de familie Gupta, open kaart te spelen. SaveSA beschuldigt KPMG van het spelen van een ‘’central role in facilitating state capture’’. KPMG zou een volledig verslag van haar betrokkenheid in de corruptieaffaire moeten geven aan de financiële autoriteiten van het land. ‘’The company should also, if it is genuinely interested in helping South Africa, report the Guptas to the Hawks, the Financial Intelligence Centre and the South African Reserve Bank for offences under the Prevention and Combating of Corrupt Activities Act.’’

Volgens SaveSA zijn multinationals welkom in het land, maar ‘’it is not open for business that tears apart our political and social fabric, loots our national assets and undermines the rule of law.’’ Verschillende bedrijven, zoals Sasfin Holdings Ltd. en Sygnia, hebben de samenwerking met KPMG intussen stopgezet. 

Bronnen: Volkskrant, Financial Times, Save South Africa, Bloomberg

Aanmelden nieuwsbrief

Meeschrijven voor de FMS? Stuur je inzending (maximaal 400 woorden) naar info@foundationmaxvanderstoel.nl