Activisten zijn geen spionnen, president Poetin

Verschillende non-gouvernementele organisaties (ngo's) over de hele wereld, waaronder de FMS, hebben de handen ineen geslagen en de Russische president Vladimir Poetin opgeroepen om de 'buitenlandse agent-wetgeving' in te trekken. Het collectief wil dat ngo's in Rusland hun werk zonder hinder, bedreiging, stigmatisering of vergelding kunnen doen.

De 'buitenlandse agentenwet' verplicht een ngo zich als ‘buitenlandse agent’ te laten registreren wanneer ze financiële steun uit het buitenland ontvangt of als zij zich bezighoudt met wat de wet in vage bewoordingen ‘het ondernemen van politieke activiteiten’ noemt. Na langdurige rechtszittingen zijn sommige ngo's tot sluiting gedwongen. Ook werden er torenhoge boetes opgelegd aan zowel de organisatie als de leiders. Deze wet is duidelijk bedoeld om Russische ngo’s in een kwaad daglicht te stellen en hun werk onmogelijk te maken.

Het Russische ministerie van Justitie heeft al meerdere vooraanstaande ngo's als 'buitenlandse agenten' aangemerkt. Vele anderen wacht hetzelfde lot.

Zo'n zeventig ngo's van over de hele wereld hebben de open brief aan Poetin ondertekend, waaronder ngo's uit Nederland: Cordaid, Foundation Max van der Stoel, Free Press Unlimited, Hivos, Nederlands Helsinki Comité, Nederlandse Vereniging van Journalisten en United for Intercultural Action.

Andere ngo's volgen nog voordat de brief op 21 november op het kantoor van de Russische president wordt bezorgd.

Voor meer informatie kijk op de website van Amnesty International.

Aanmelden nieuwsbrief

Meeschrijven voor de FMS? Stuur je inzending (maximaal 400 woorden) naar info@foundationmaxvanderstoel.nl