Adopteer jij een SDG?

Hoewel de Sustainable Development Goals (SDGs) bijna twee jaar geleden zijn vastgesteld, zijn maar weinig Nederlanders op de hoogte van het bestaan ervan. Ook in de Tweede Kamer komen ze amper aan de orde. Om daar verandering in te brengen, komt Building Change, het samenwerkingsverband tussen Partos, FMS en Woord en Daad, met een nieuw initiatief: 'Adopteer een SDG'.

Building Change vraagt Kamerleden een specifieke SDG te adopteren. De Kamerleden worden vervolgens aangemoedigd deze SDG als leidraad te nemen bij hun werkzaamheden en hun werk te zien door deze SDG-bril. Aan het einde van de adoptieperiode van zes maanden krijgen Kamerleden de gelegenheid om hun inzet op hun specifieke SDG te presenteren. Het idee is dat de Kamerleden in deze zes maanden meermaals refereren naar ‘hun’ SDG tijdens hun werk, bijvoorbeeld in debatten, schriftelijke vragen of via (social) media.

Monitorende maatschappelijke organisaties 

Maatschappelijke organisaties spelen een belangrijke rol in het initiatief. Zij 'kijken mee' hoe de Kamerleden met hun geadopteerde SDG aan de slag gaan. Bijvoorbeeld door het aanleveren van relevante informatie voor debatten waar de SDGs naar voren gebracht kunnen worden, het wijzen op gebeurtenissen die in die maanden plaatsvinden en het volgen via Twitter. Tijdens het SDG Impact Summit op 25 september gaat ‘Adopteer een SDG’ officieel van start. 

Meedoen? 

Vind je het leuk om als ‘meekijker’ één of meerdere Kamerleden te volgen? Het te volgen Kamerlid is afhankelijk van het aantal Kamerleden dat meedoet en van de expertise van jouw organisatie. Je kunt meedoen door een mailtje te sturen naar de projectcoördinator van Building Change; Evert-Jan Brouwer via e.brouwer[@]woordendaad.nl. 

Afbeelding: Verenigde Naties

Aanmelden nieuwsbrief

Meeschrijven voor de FMS? Stuur je inzending (maximaal 400 woorden) naar info@foundationmaxvanderstoel.nl