#AdopteereenSDG: Anderhalve maand na de start

Tijdens de SDG Impact Summit op 25 september 2017 lanceerden we samen met Partos en Woord en Daad, de actie ‘Adopteer een SDG’. Verschillende Tweede Kamerleden adopteren één of twee Sustainable Development Goals (SDGs). Voor een periode van zes maanden, verbinden ze deze Doelen zichtbaar en concreet aan hun politieke werk. Hierbij worden ze proactief gemonitord door een breed scala van maatschappelijke organisaties die werkzaam zijn op de thema’s van de SDGs. De actie is ondertussen alweer anderhalve maand bezig. Hoe staat het er mee?

Al 22 adoptieouders

Inmiddels hebben we 22 adoptieouders, Kamerleden van zeven verschillende politieke partijen, uit 11 parlementaire commissies. Samen adopteren ze bíjna alle 17 SDGs. Alleen SDG 6 (Schoon water en sanitaire voorzieningen) en SDG 11 (Veilige en duurzame steden) hebben nog geen adoptieouder. Helaas hebben we afscheid moeten nemen van Stientje van Veldhoven (D66), adoptieouder van SDG 7 (Duurzame energie) en SDG 13 (Tegengaan van klimaatverandering). Zij gaat aan de slag als staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat en we hopen natuurlijk dat zij in deze functie zich met verve zal inzetten om bij te dragen aan het behalen van de SDGs in 2030. Daar staat tegenover dat oud-minister Ploumen voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking terugkeerde naar de Tweede Kamer. Zij haakt ook aan bij ‘Adopteer een SDG’ en adopteert SDG 5 (Gendergelijkheid).

Adoptieouders in actie

Verschillende Tweede Kamerleden gingen voortvarend aan de slag met hun geadopteerde SDG. Zo vroeg Tjeerd de Groot (D66) tijdens het Algemeen Overleg (AO) over de Europese Landbouw- en Visserijraad aandacht voor SDG 15 (Ecosystemen, bossen en biodiversiteit) en stelde Carla Dik-Faber (ChristenUnie) bij ditzelfde overleg kritische vragen over voedselverspilling in het kader van haar SDG 12 (Duurzame productie en consumptie). Hoe leuk, zij nam zelfs haar canvas mee naar het AO. Ook bijzonder, Agnes Mulder (CDA) maakte haar commissie Economische Zaken mede-adoptieouder van SDG 7 (Duurzame energie) en SDG 13 (Tegengaan van klimaatverandering). Verder gingen Kamerleden Kirsten van den Hul (PvdA) en Isabelle Diks (GroenLinks) samen naar de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties alwaar zij zich ook in New York hard maakten voor hun SDG 5 (Gendergelijkheid). Kirsten van de Hul schreef ook een blog over waarom zij adoptieouder werd van SDG 5. Benieuwd naar wat Kamerleden allemaal doen, social media geeft een goed inkijkje. Via het Twitteraccount van Building Change, maar zeker ook via de Twitter– en Facebookaccounts van de Kamerleden zelf.

Verder leuk: SDG Nederland interviewt diverse Kamerleden over de adoptie van hun SDG: Welke rol speelt de politiek in het bereiken van de SDGs, wat gebeurt er al, en wat kan er beter? Het eerste interview met Elbert Dijkgraaf (SGP) over SDG 2 (Einde aan honger) is te lezen op de website van SDG Nederland.

Na zes maanden?

Alvast voor in je agenda! Aan het einde van de zes maanden durende adoptieperiode organiseert Building Change op donderdagmiddag 29 maart 2018 een spetterend evenement. Hier krijgen de deelnemende Kamerleden de gelegenheid om hun inzet op hun geadopteerde SDG te presenteren. De betrokken maatschappelijke organisaties reflecteren op de behaalde successen van de actie, en de toekomst van de SDGs in politiek. Want we hopen natuurlijk dat de Kamerleden zich ook in de toekomst blijven inzetten voor hun SDG. Leuk als je er dan bij bent! Nieuwspoort it is!

Maar eerst, de begrotingsbehandelingen

Voor nu gaan we ons richten op de begrotingsbehandelingen. Deze gaan de komende weken plaatsvinden. Hét moment voor de adoptieouders om hun plannen te gaan waarmaken, bijvoorbeeld met moties en amendementen. Nieuwsgierig? Blijf ons volgen via Twitter. En vergeet vooral ook niet om de leuke filmpjes van de Kamerleden waarin ze meer vertellen over hun motivatie en plannen te bekijken!

 Gepubliceer door: Linde-Kee van Stokkum en Rosa van Driel

 

Aanmelden nieuwsbrief

Meeschrijven voor de FMS? Stuur je inzending (maximaal 400 woorden) naar info@foundationmaxvanderstoel.nl