Afrika een goudmijn?

Debat-avond Afrikaanse Diaspora & Ontwikkelingssamenwerking

Bijeenkomst: Derde bijeenkomst van een serie debatten over hoe de Afrikaanse diaspora denkt over de toekomst van ontwikkelingssamenwerking.

Datum: 11 september 2014

Tijd: 19:30-22:00 uur

Locatie: De Balie, Kleine Gartmanplantsoen 10 te Amsterdam

Aanmelden: diaspora.os@gmail.com

Graag nodigen wij u uit voor een bijeenkomst op 11 september 2014 die als doel heeft om de stem van de Afrikaanse diaspora te betrekken bij de toekomstagenda voor ontwikkelingssamenwerking. Veel Afrikaanse-Nederlanders spelen slechts een marginale rol in het debat over de toekomst van ontwikkelingssamenwerking. Ondanks het feit dat zij zich met hun geldzendingen, investeringen, handel en eigen NGO’s zich in het afgelopen decennium hebben ontpopt tot ontwikkelingsagenten in de herkomstlanden.

Hoe denken Afrikanen in Nederland over de toekomst van ontwikkelingssamenwerking in Afrika? En hoe zou volgens hen de grondstoffenpolitiek uit moeten zien? Wat zouden zij anders doen als zij het voor het zeggen hadden? En U?

De bijeenkomst is de derde van een serie debatten over hoe de diaspora denkt over de toekomst van ontwikkelingssamenwerking. Afrikaanse Nederlanders met een uitgesproken mening gaan met elkaar én experts uit de sector in discussie over de thema’s als armoedebestrijding, handel, grondstoffenpolitiek, migratie en corruptie. Na de debatten zal er een essaybundel worden uitgebracht met uiteenlopende diasporavisies op de toekomst van ontwikkelingssamenwerking. Politicologe Amma Asante en journaliste Alberta Opoku produceren de debatten en essaybundel in samenwerking met Stichting Oikos en Afrika Studie Centrum.

Het eerste exemplaar van het de essaybundel zal worden aangeboden aan Lilianne Ploumen, de minister van Ontwikkelingssamenwerking en Internationale Handel aan.

Om de discussie op gang te helpen nodigen wij u van harte uit om de komende weken de Facebook groep ‘Africa Aid Free’ in de gaten te houden. In aanloop naar de bijeenkomst plaatsen wij elke week een nieuwe stelling, waar wij graag uw visie op horen. Wij hopen u 11 september  in De Balie te mogen ontvangen. Er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar, dus meldt u snel aan door een e-mail te sturen naar diaspora.os@gmail.com.

Aanmelden nieuwsbrief

Meeschrijven voor de FMS? Stuur je inzending (maximaal 400 woorden) naar info@foundationmaxvanderstoel.nl