Afrikadag 2015 in het teken van ''nieuwe spelers'' in Afrika

De Afrikadag van 2015, gehouden op zaterdag 7 november in het KIT in Amsterdam, staat in het teken van de invloed van nieuwe spelers op het Afrikaanse continent. Bij deze ‘’nieuwe spelers’’ zal men in de eerste plaats denken aan China. Maar op de achtergrond tonen ook landen als India, Turkije en Brazilië steeds meer interesse in Afrika in de vorm van investeringen en politiek. Daarnaast wordt het bedrijfsleven steeds actiever in Afrika en geldstromen van de diaspora in Europa zijn al groter dan het Europese ontwikkelingsbudget. Wat betekent dit voor ons huidige ontwikkelingsbeleid en de ‘’voorzichtig’’ opgebouwde democratieën in landen als Zuid-Afrika, Zambia en Tanzania?

Europese jaar voor ontwikkeling

Het jaar 2015 is het Europese Jaar voor Ontwikkeling. Dit jaar vindt de overgang plaats naar een nieuwe serie van duurzame ontwikkelingsdoelen, de ‘’Sustainable Development Goals’’. In juli is er door wereldleiders al gesproken over de financiering van deze doelen tijdens de ‘’Financing for Development’’ top in Addis Abeba. Genoeg redenen om ook hier uitgebreid aandacht aan te besteden tijdens de Afrikadag 2015. De nieuwe invulling van het ontwikkelingsbeleid zal zich vooral richten op het steeds groter wordende klimaatprobleem, het omstreden belastingsysteem en de invloed van grote bedrijven op het ontwikkelingsbeleid. Het belooft interessante gesprekstof te zijn voor een groot paneldebat met onder andere onze hoofdgast Makthar Diop, vicepresident voor Afrika bij de Wereldbank, en Lilianne Ploumen, minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. Minister Koenders van Buitenlandse Zaken is ook aanwezig tijdens de Afrikadag en heeft de speciale eer om de dag te mogen openen.

Nieuwe spelers in Afrika

De rol van de nieuwe spelers in Afrika lijkt een ontwikkeling te zijn binnen een grotere verandering en verschuiving van het internationale krachtveld. Hoe moeten traditionele donoren inspringen op de veranderde machtsverhoudingen in niet alleen Afrika, maar ook de rest van de wereld? De Chinese ‘’hulp’’ is bijvoorbeeld volstrekt anders dan de traditionele Westerse partner-donor relatie. De ‘’hulp’’ en investeringen vanuit de nieuwe spelers zijn vaak zonder voorwaarden, wat voor Afrikaanse leiders zeer interessant kan zijn. Vanuit het Westen klinkt echter vaak de kritiek dat dit ten koste gaat van de ontwikkeling van een sterke democratie, mensenrechten en een eerlijk en goed bestuur. Westerse kritiek hierop is echter dat dit ten koste gaat van de ontwikkeling van een sterke democratie, mensenrechten en een eerlijk en goed bestuur.

Hoewel de invloed van dit soort ontwikkelingen op de gemiddelde burger in Kenia of Zambia moeilijk is vast te stellen, is het wel duidelijk dat de ‘’nieuwe spelers’’ in Afrika steeds belangrijker worden. Voldoende ruimte dus voor speculatie en debat, waar de Afrikadag elk jaar weer alle mogelijkheden voor biedt. Tijdens onze meer dan veertig workshops, lezingen en een bijzonder rijk cultuurprogramma zullen deze thema’s, en vele andere, uitgebreid de revue passeren! Vanaf 1 oktober start de kaartverkoop, houd dus vooral de Afrikadag website goed in de gaten.

Aanmelden nieuwsbrief

Meeschrijven voor de FMS? Stuur je inzending (maximaal 400 woorden) naar info@foundationmaxvanderstoel.nl