Afrikadag 2016 in het teken van de relatie tussen Europa en Afrika

De Afrikadag 2016 komt er weer aan! Op deze dag zullen we in workshops, debatten, speeches, literatuur en films de relatie tussen Europa en Afrika uitlichten. Ook in Afrika werken landen verregaand samen, maar in hoeverre is dat te vergelijken met de Europese Unie? De relatie tussen de EU en Afrika is de afgelopen jaren ook aan het veranderen. Wat voor gevolgen heeft deze veranderende relatie? Dit zullen we op zaterdag 5 november in het KIT gaan bespreken.

Samenwerking in Afrika
In Afrika zijn veel internationale samenwerkingsverbanden, waarvan de Afrikaanse Unie (AU) de meest bekende is. De AU werd in 2002 in Durban opgericht en op dit moment zijn 54 Afrikaanse landen aangesloten. Naast de AU zijn er ook veel regionale partnerschappen, zoals de Economic Community of West African State en de Oost-Afrikaanse Gemeenschap (OAG). De OAG is een Afrikaans samenwerkingsverband in de Grote Meren regio. Op dit moment is het een van de snelst groeiende economische blokken ter wereld, met als doel een Oost-Afrikaanse Monetaire Unie en uiteindelijk een Oost-Afrikaanse Federatie te vormen. De EU geldt soms als voorbeeld voor samenwerkingsverbanden. Zo is de AU gemodelleerd naar de idealen van de EU. Maar in hoeverre wordt de EU als blauwdruk gezien voor Afrikaanse samenwerking? Wat kunnen we van elkaar leren? En hoe kunnen we beter samenwerken? 

Relatie tussen de EU en Afrika
De relatie tussen de EU en Afrika is aan het veranderen. Vroeger was er vooral een hulp relatie, tegenwoordig is er een veel gelijkwaardiger partnerschap. Zo werd in 2000 de Overeenkomst van Cotonou gesloten die de betrekkingen van de EU met 79 landen regelt, waaronder 48 Afrikaanse landen. Het hoofddoel is het terugdringen van armoede en het bijdragen aan een geleidelijke integratie van deze landen in de wereldeconomie.

Naast deze internationale samenwerking, is er ook steeds meer sprake van politieke samenwerking en handel tussen de EU en Afrika. Zo zijn er om de drie jaar EU-Afrika toppen waarbij de toekomst van de EU–Afrika relaties besproken worden en de banden tussen de twee werelddelen verder worden aangehaald. Ook heeft de EU economische partnerschapsovereenkomsten (EPO’s) met Afrikaanse landen. Deze EPO’s moeten uitmonden in een gemeenschappelijk handels- en ontwikkelingspartnerschap.

Wil je meer te weten komen over de relatie tussen Europa en Afrika? Kom dan zaterdag 5 november naar de Afrikadag in het KIT in Amsterdam! Hier zullen publiek, politici, maatschappelijke organisaties en bedrijven met elkaar en met jou in debat gaan over internationale solidariteit, handel en politiek tussen Nederland, Europa en Afrika. Er is ook een uitgebreid cultureel programma met veel muziek, films en literatuur. De Afrikadag wordt afgesloten met een knallende afterparty “Africa at Night” in Desmet Studio’s. 3 oktober komt het programma online op www.afrikadag.nl en dan start ook de kaartverkoop. 

Aanmelden nieuwsbrief

Meeschrijven voor de FMS? Stuur je inzending (maximaal 400 woorden) naar info@foundationmaxvanderstoel.nl