“Amazing things are happening”, sfeerverslag Afrikadag 2016

Na een aantal zeer warme Afrikadagen afgelopen jaren, begon de Afrikadag 2016 wat anders. Met regen en wind was het een echte Nederlandse herfstdag. Toch stroomde het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT) al vrij snel vol met bezoekers die niets van het programma wilden missen. Want om 10.00 uur begonnen we met de opening. Gelukkig was het in het KIT wel lekker warm en liep de Grote Zaal goed vol.

“Reframe the narrative on Africa, amazing things are happening!”

De dag werd officieel geopend door Arjen Berkvens (directeur FMS). Vassilis Ntousas van de FEPS, mede-organisator van de Afrikadag dit jaar, heette daarna alle bezoekers ook welkom. Dit jaar stond de Afrikadag in het teken van de relatie tussen Europa en Afrika. Volgens Ntousas heeft Afrika, en vooral de Afrikaanse jeugd, “vast potential and opportunity”. Daarna was het woord aan de eerste hoofdgast van deze Afrikadag, Tweede Kamerlid Amma Asante (PvdA): “laten we samen proberen om het kille klimaat tegen vluchtelingen te verwarmen”.

afrikadag_2016_foto_s_roos_trommelen_groot_53.jpg

Daarna introduceerde de directeur van het KIT, Mark Schneiders, de andere hoofdgast van de Afrikadag: de jonge, inspirerende ondernemer Ashish Thakkar. Al op zeer jonge leeftijd begon hij zijn bedrijf, wat nu de Mara Group is. Ook heeft hij de Mara Foundation opgericht voor jonge ondernemers. Zijn belangrijkste boodschap was dat we het verhaal over Afrika moeten veranderen: Afrika is een continent, geen land, waar “amazing things” gebeuren. Daar moeten we met z’n allen meer aandacht aan besteden: “We have to write and tell our story!”.

EU-Afrika relaties

Na een korte pauze was er gelukkig nog even tijd om door te praten met Thakkar. Hierin benadrukt hij nogmaals dat er verandering moet komen: “There needs to be a true partnership between Europe and Africa. Development is a crucial element, but we are also a trade destination. That should become stronger”.

afrikadag_2016_foto_s_roos_trommelen_groot_78.jpg

Tijdens het aansluitende high level panel “Future of EU-Africa relations” ging het hier ook over. Volgens Judith Sargentini, Europarlementariër namens GroenLinks, wordt Afrika vaak gezien als een producer van immigranten en wordt alles hieraan verbonden. Handel met Afrikaanse landen wordt soms gestopt, als deze landen weigeren immigranten terug te nemen. Volgens Ambassadeur Karabaranga (Rwanda) zijn relaties tussen landen net als een huwelijk: “you need the same understanding and the same goal”. In het verleden waren de relaties te vaak paternalistisch, er kan niet gepraat worden over hulp, zonder Afrika hierover te vragen, aldus de Ambassadeur. Philip Bob Jusu (Afrikaanse Unie) voegde toe aan het verhaal van Sargentini dat “Africans going to Europe are seen as desperate. Europeans going to Africa are seen as philantrophists”. Daarnaast ziet Jusu ook een rol van Europa in het versterken van de Afrikaanse Unie. Te vaak wordt er vanuit de EU neerbuigend gekeken naar de Afrikaanse Unie, aldus Jusu.

Typhoon en Sams’K le Jah

In de Kleine Zaal was ondertussen de workshop van het Ministerie van Buitenlandse Zaken bezig. Nederlandse rapper Typhoon en de Burkinese reggae-artiest Sams’K le Jah gingen in gesprek over hoe je je als artiest in kan zetten voor maatschappelijke veranderingen. Het Ministerie ondersteunt dit soort initiatieven in Afrika: “We are not trying to do something extraordinary, but to help to create space,” aldus Mirjam Tjassing van de Ambassade in Bamako, Mali. Sams’K le Jah en rapper Smockey waren samen het gezicht van de jongerenbeweging Balai Citoyen, die er uiteindelijk voor zorgde dat president Compaore na 27 jaar opstapte. Ze riepen jongeren op om hun stemkaart als wapen te gebruiken.

afrikadag_2016_foto_s_roos_trommelen_groot_97.jpg

Ook Typhoon weet als geen ander dat woorden belangrijk kunnen zijn. Volgens hem is er genoeg vrijheid van meningsuiting in Nederlands, misschien zelfs wel te veel: “Met volle mond kan je geen blokfluit spelen.” Aan de andere kant denkt Typhoon dat de bom eerst heftiger moet gaan barsten, voordat we in Nederland dichter bij elkaar komen. OneWorld heeft een zeer uitgebreid verslag over deze workshop geschreven, die kan je hier lezen. 

Strijd tegen discriminatie

Na de lunchpauze ging vicepremier Lodewijk Asscher in de workshop van de PES in op de strijd tegen discriminatie in Nederland. Hoewel in de Grondwet het anti-discriminatie beginsel bovenaan staat, wordt er vaak nog onbewust, en soms bewust, gediscrimineerd. Toch eindigde Asscher zijn speech met een positieve noot: “Er moet nog veel gebeuren, maar we gaan de goede kant op!” Amma Asante voegde toe dat onderwijs hiervoor erg belangrijk is. Hoewel nu al veel jongeren met een buitenlandse afkomst rondlopen op hogescholen en universiteiten, blijkt dat het voor hen op de arbeidsmarkt toch een stuk moeilijker is. Mitchell Esajas, van New Urban Collective, is het met haar eens. Buitenlandse jongeren zijn nog drie keer zo vaak werkloos als Nederlandse jongeren. Anoniem solliciteren zou een goede mogelijkheid zijn, maar is waarschijnlijk ook nog niet de oplossing. “Er moet harder opgetreden worden tegen bedrijven en personen die discrimineren,” aldus Esajas, om het probleem te kunnen oplossen.

afrikadag_2016_foto_s_roos_trommelen_groot_125.jpg

EU-Africa migration: “If we don’t act, who will?”

Tijdens deze workshop beet Diederik Samsom, politiek leider van de PvdA, het spits af. Hoewel EU-Afrika migratie natuurlijk niet nieuw is, is het momentum er nu wel “to address the challenges and create perspective”. Mensen kiezen er niet voor om vluchteling te worden, maar worden gedwongen door toeval en omstandigheden. We kunnen, en moeten, meer doen voor deze vluchtelingen, met daarbij voorop het creëren van veilige vluchtroutes, aldus Samsom. Directeur van Amnesty Nederland, Eduard Nazarski, voegt hieraan toe dat “we should take out the trade”: we moeten voorkomen dat mensenhandelaren misbruik kunnen maken van de situatie. Kostas Triantafyllos van de Griekse politieke partij PASOK had veel bewondering voor Samsom. Turkije is een belangrijke factor op het moment, maar in de praktijk worden er weinig mensen teruggestuurd. Volgens Ayaan Abukar, journaliste, is “Fort Europa” de realiteit. Maar creëren van banen daar, in Afrika, zal niet helpen om migratie tegen te gaan.

afrikadag_2016_foto_s_roos_trommelen_groot_168.jpg

iAfrica Festival

Nieuw dit jaar was het uitgebreide cultuurprogramma op de Afrikadag. Yangambi organiseerde een speciale editie van het iAfrica Festival, met literatuur (schrijvers Babah Tarawally en Alphonse Muambi), de Ethiopische film “Lamb” en verschillende live optredens. Ondanks dat de zaal zich niet echt leende om te gaan dansen, stond er steevast een groepje mensen vooraan bij het podium mee te swingen op de klanken van Augustina, Badi en Thaïs Diarra. Een geslaagde afsluiting van deze dag in het KIT.

afrikadag_2016_foto_s_roos_trommelen_groot_236.jpg

En meer…

De Afrikadag was ook dit jaar weer te veel om op te noemen. Met de meer dan 40 workshops, was er voor ieder wat wils. Er waren verschillende politici aanwezig, mensen van de Afrikaanse diaspora, studenten, ondernemers, auteurs, kunstenaars en meer. Tijdens de lunchpauze was er weer een heerlijke Afrikaanse lunch waar veel mensen, ondanks de rijen, van genoten. Het rook steeds heerlijk in de Marmeren Hal naar Ethiopische injera. Na deze lange dag vol nieuwe indrukken, verplaatste het feest zich naar Desmet Studio’s. Daar werd nog lang gedanst op heerlijke Afrikaanse klanken!

afrikadag_2016_foto_s_roos_trommelen_groot_111.jpg

De FMS wil graag alle bezoekers, partners, deelnemende organisaties, sprekers, vrijwilligers, artiesten, kunstenaars en cateraars bedanken voor deze geweldige dag. Bekijk hier de foto's van deze Afrikadag (de foto’s van de afterparty zullen snel volgen) en tot volgend jaar! Lees ook het verslag dat onze mediapartner Vice Versa heeft geschreven over de Afrikadag. 

En wil je informeel doorpraten over Afrika? Kom dan naar de meetups van de “Amsterdam Africa Meetup”. Elke derde zondag van de maand, om 17.00 uur bij Eethuis Asmara (J.D. Meyerplein 8, Amsterdam).

Foto's: Roos Trommelen Photography

 

Aanmelden nieuwsbrief

Meeschrijven voor de FMS? Stuur je inzending (maximaal 400 woorden) naar info@foundationmaxvanderstoel.nl