Amerikaanse wapens en de humanitaire crisis in Jemen

Op 19 mei vertrok de Amerikaanse President Trump op zijn eerste buitenlandse reis. Een dag later zette de Amerikaanse president al zijn handtekening onder een grote deal, namelijk een wapenovereenkomst met Saudi-Arabië: de VS zal voor 110 biljoen dollar onder andere tanks, helikopters, schepen, en een raketafweersysteem aan Saudi-Arabië leveren. De komende tien jaar komt daar nog eens voor 350 miljard dollar aan militair materieel bij.

Het is niet voor het eerst dat de VS voor zo een hoog bedrag aan wapens levert aan Saudi-Arabië, ook onder Obama werd er in 2010 een wapenovereenkomst ter waarde van ruim 60 miljard dollar met het land gesloten. Deze recente wapenovereenkomst is echter nog groter en uitgebreider dan die in 2010. De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Rex Tillerson stelde dat het militair materieel de veiligheid van Saudi-Arabië en de gehele Golf-regio zal bevorderen, onder andere met het oog op Iraanse dreigingen. Ook Trump liet zich negatief uit over Iran en beschuldigde het land ervan terroristen te steunen in, onder andere, Jemen. Iran en Saudi-Arabië staan in het door burgeroorlog geteisterde Jemen recht tegen over elkaar. Iran steunt de Houthi’s, een groep sjiitische moslims die zich afzet tegen de zittende president Hadi, terwijl Saudi-Arabië de president juist bijstaat. De inmenging van Saudi Arabië, dat gebruik maakt van wapens geleverd door de VS, en Iran in Jemen heeft tot dusver alleen maar tot intensivering van het conflict geleid. Het leveren van wapens aan Saudi-Arabië, die wederom ingezet kunnen worden in Jemen, is dan ook een verkeerde zet. 

Achtergrond

De oorlog in Jemen komt deels voort uit de mislukte politieke transitie in 2011. De toenmalige autoritaire president Ali Abdullah Saleh trad af nadat de Jemenitische bevolking in opstand kwam tegen zijn bewind, Saleh werd vervolgens opgevolgd door zijn partijgenoot Abd-Rabbu Mansour Hadi. Hadi slaagde er echter niet in de rust in het land te herstellen; Jemen bleef geplaagd door onder andere corruptie, voedseltekorten en rebellerende groepen. De Houthi beweging, een groep sjiitische moslims, maakte gebruik van de instabiliteit en bezette gebieden in het noorden van Jemen. In maart 2015 ontvluchtte de president het land toen de Houti’s steeds meer gebieden veroverden. Inmiddels is president Hadi teruggekeerd, maar wordt er nog steeds hevig gevochten tussen de Houti’s, gesteund door Iran, en de Saudi-Arabische coalitie.

Humanitaire crisis

De strijd tussen de Houthi’s en de Arabische coalitie heeft geleid tot een humanitaire crisis. Human Rights Watch heeft in de afgelopen twee jaar 81 onwettige Saudische coalitieaanvallen gedocumenteerd, waaronder mogelijke oorlogsmisdaden. Bij een deel van deze aanvallen, waarbij duizenden burgers gedood en gewond zijn geraakt, werden Amerikaanse wapens gebruikt. Hierdoor is de infrastructuur zwaar beschadigd en wordt het vervoeren van hulpgoederen erg bemoeilijkt. Daarnaast heeft de Saudische coalitie blokkades in de lucht en op zee ingesteld om te voorkomen dat hulppakketten bij de Houthi’s terechtkomen, met grote medicijntekorten en hongersnoden tot gevolg.

De VS zou de Saudi’s moeten stimuleren zich in Jemen aan het internationaal humanitair recht te houden en te stoppen met onwettige aanvallen. In plaats daarvan geeft ze het land meer wapens. Met deze nieuwe voorraad aan wapens kan Saudi-Arabië nog meer aanvallen en bombardementen uitvoeren, de Jemenitische bevolking zal daar wederom het slachtoffer van worden. Daarbij is er ook nog eens het gevaar dat de Amerikaanse wapens en bommen islamitisch fundamentalisme in de hand zullen spelen. Terroristische groeperingen zullen er namelijk alles aan doen om aanhangers proberen te werven onder de gehavende Jemenitische bevolking.

Door: Caitlin Morrin

Aanmelden nieuwsbrief

Meeschrijven voor de FMS? Stuur je inzending (maximaal 400 woorden) naar info@foundationmaxvanderstoel.nl