Amma Asante hoofdgast van de Afrikadag!

Met trots introduceren wij  Amma Asante als hoofdgast op de Afrikadag! Als eerste Tweede Kamerlid van Ghanese afkomst en bekend voorvechtster van Afrikaanse diaspora in Nederland, bijt zij het spits af van wat belooft een zeer inspirerende dag te worden.

Sinds september 2016 is Asante namens de Partij van de Arbeid lid van de Tweede Kamer. Op 6-jarige leeftijd kwam zij samen met haar moeder naar Nederland, waar zij zich herenigden met Asante’s vader. Op deze manier konden Asante’s ouders haar een toekomstperspectief bieden dat ze zelf als fabrieksarbeider en kamermeisje niet hadden gehad. Echter, ‘als zwarte vrouw in Nederland moet je twee keer zo hard werken om succes te hebben’, drukte haar vader haar regelmatig op het hart. En hard werken, dat deed ze: Asante studeerde internationale betrekkingen en was raadslid in Amsterdam. Zij werkte onder meer bij het COA en bij de Veiligheids- en Gezondheidsregio Midden-Gelderland. Haar Tweede Kamerlidmaatschap is een bijzondere mijlpaal in haar inspirerende levensloop. Luister hier naar Asante’s maidenspeech en get inspired!

Naast de opening, kun je Asante ook bewonderen tijdens de sessie ‘College Tour met Amma Asante’. Deze talkshow wordt georganiseerd door African Students United (ASU), een platvorm voor Afrikaanse studenten en studenten die affiniteit hebben met Afrika. Benieuwd hoe ze er in geslaagd is haar Ghanese wortels te verbinden aan de Nederlandse cultuur? Tijdens de talkshow hoor je hier meer over. In de workshop 'Who needs the devolopment industry?' zal Asante ingaan op de toegevoegde waarde van  Afrikaanse diaspora bij Nederlandse ontwikkelingsorganisaties. Afrikaanse diasporaorganisaties pleiten al jaren voor een grotere stem in de ontwikkelingssamenwerkingssector, maar zijn nog steeds in zeer kleine mate vertegenwoordigd. Discussieer mee over of en hoe de Afrikaanse diaspora via de ontwikkelingsorganisaties kan bijdragen aan de ontwikkeling van hun land van herkomst.

Wil je dit niet missen? Schrijf je dan snel in voor de opening van de Afrikadag met zowel Amma Asante als onze ander hoofdgast, Ashish Thakkar, en voor de vele andere workshops via www.afrikadag.nl/programma!

 

Aanmelden nieuwsbrief

Meeschrijven voor de FMS? Stuur je inzending (maximaal 400 woorden) naar info@foundationmaxvanderstoel.nl