Até logo cariño Cabo Verdi!

Fair Politics onderzoeker Linde Kee van Stokkum is terug uit Kaapverdië. Zij onderzoekt de effecten van het Mobiliteitspartnerschap dat Nederland is aangegaan met Kaapverdië. Vier weken lang dompelde ze zich onder in de wereld van migratie en ontwikkeling. Nu gaat ze aan de slag met het schrijven van de daadwerkelijke impact studie. Hier haar laatste weblog!

En voor je het weet, zit je weer achter je bureau in Amsterdam, fiets je weer door de overvolle stad, draag je weer een winterjas, kortom: ben je weer terug in Nederland.

Onderzoek doen in Kaapverdië bestond voor mij natuurlijk allereerst uit het verzamelen van de benodigde data om de impact van het EU Mobiliteitspartnerschap in Kaapverdië te kunnen analyseren. Daarnaast had ik als onderzoeker de nobele taak om het land te leren kennen, kennis te maken met de cultuur en te leren begrijpen waarom bepaalde keuzes worden gemaakt zoals ze worden gemaakt. Een uiterst interessante bezigheid, waar je uiteraard veel langer over kunt doen dan vier weken. Echter, vier weken zijn vier weken, en als ik terugkijk naar m’n eerste dagen, dan hebben de tijd en mijn inzet hun vruchten afgeworpen: ik heb m’n weg aardig kunnen vinden – letterlijk en figuurlijk – en ben mezelf nog aardiger thuis gaan voelen. Al stond ik ook nog dikwijls verwonderd en vol verbazing bepaalde taferelen gade te slaan. Verbazing over de rijkheid aan gebaren waarmee de chauffeurs van de  minibusjes die de rest van het eiland met de hoofdstad verbinden met elkaar communiceren, over het gegeven dat de televisie altijd en veels te luid aanstaat, over dat het de normaalste zaak van de wereld is als er weer eens een dag geen water uit de kraan komt, maar ook over de geslotenheid over  politieke voorkeuren of politieke ideeën. Nog veel te leren begrijpen dus, en genoeg reden om te blijven – de zon en mijn lieve Kaapverdiaanse gastfamilie niet uitgesloten – maar het avontuur ‘Kaapverdië ‘ zit er helaas op.

Vrijdagnacht nam ik met pijn in m’n hart afscheid van een bijzonder land, een fijne stad, een nog fijnere zon, een oneindige oceaan, een groot hart, prachtige leuke en lieve mensen, kortom: een fantastische herinnering. Dankjewel Kaapverdië! En ik daarbij ga ik vanaf vandaag een nieuwe uitdaging tegemoet: het verwerken van alle verzamelde data in een studie, die binnenkort voor iedereen beschikbaar zal zijn. Dank voor het volgen van mijn belevenissen, en ik hoop dat jullie met net zoveel interesse uitkijken naar het resultaat van deze studie.

Aanmelden nieuwsbrief

Meeschrijven voor de FMS? Stuur je inzending (maximaal 400 woorden) naar info@foundationmaxvanderstoel.nl