"Ban belastingontwijking via brievenbusfirma's uit Amsterdam"

Het citaat hierboven is niet, zoals je misschien verwacht afkomstig van een actiegroep tegen belastingontwijking, maar komt van de gemeente Amsterdam, de thuisbasis van de Nederlandse brievenbusfirma’s. Op 7 oktober 2016 stemde de gemeenteraad van Amsterdam in met een voorstel van de PvdA, GroenLinks, PvdD en SP om zich uit te spreken tegen belastingontwijking via brievenbusfirma’s in Amsterdam.

Nederland, doorsluisland

Nederland speelt een bijzondere rol in de wereld van belastingontwijking, namelijk die van doorsluishaven. Zo wordt, volgens de indieners van het voorstel, ongeveer 4.000 miljard euro via 20.000 Amsterdamse brievenbusmaatschappijen naar belastingparadijzen elders doorgesluisd. Naast “gewone” belastingontduiking, faciliteren deze brievenbusfirma’s ook bedenkelijke activiteiten van schimmige bedrijven zoals Almaz-Antej (de maker van de Buk-raket) en leden van de Gaddafi familie.

Amsterdam als voortrekkers

Hoewel het voorstel van de Amsterdamse gemeenteraadsleden op het eerste oog vooral een symbolische stap tegen belastingontwijking is, is het tegelijkertijd ook een belangrijk signaal aan de Tweede Kamer. Het gedogen of zelfs aanmoedigen van brievenbusfirmaconstructies wordt meestal vergoelijkt door financieel eigenbelang. Daarom is het van belang dat juist Amsterdam, de stad met de meeste brievenbusfirma’s, zich uitspreekt tegen belastingontwijking. 

Voor het gehele voorstel klik je hier.

Dit artikel is gepubliceerd op 18 november 2016. Foto: Flickr, E. Dronkert, 2012  

Aanmelden nieuwsbrief

Meeschrijven voor de FMS? Stuur je inzending (maximaal 400 woorden) naar info@foundationmaxvanderstoel.nl