Belangrijke doorbraak EU parlement in strijd tegen conflictmineralen

Op 20 mei vond tijdens de plenaire sessie van het Europees Parlement in Straatsburg de stemming plaats over conflictmineralen. Doel van het voorstel is het breken van de relatie tussen mineralen in telefoons, laptops en andere producten en de schending van mensenrechten in landen als de Democratische Republiek Congo, waar mijnbouw bijdraagt aan de financiering van gewapend conflict. De Europese Commissie had al eerder een voorstel geschreven voor een vrijwillige aanpak, en ook in de commissie Internationale Handel van het Europees Parlement was een meerderheid tegen een verplichte aanpak in de gehele handelsketen. De verwachting was dan ook  niet dat het in de plenaire zitting van het EP radicaal anders zou gaan.

Toch stemde het EP in met voorstellen van met name linkse partijen waaronder vertegenwoordigers van GroenLinks en de PvdA in het parlement, waardoor er een resultaat werd behaald dat sterk afwijkt van het voorstel van de Europese Commissie. Het parlement stemde in met bindende wetgeving die transparantie en monitoring in de gehele keten vereist. Alle Europese bedrijven moeten nu gaan rapporteren over de herkomst van de mineralen die ze gebruiken. De regelgeving beslaat vier belangrijke conflictmineralen: tin, wolfraam, tantalium en goud. De Verenigde Staten had al eerder een dergelijke wetgeving, wat betekent dat wanneer bijvoorbeeld China nu producten wil leveren aan de Europese of Amerikaanse markt, ze transparant moeten zijn over de herkomst van hun mineralen. Op die manier kan deze wetgeving mogelijk ook de Aziatische markt opschonen, volgens Europarlementarier Judith Sargentini (GroenLinks).

Volgens Gianni Pittella, president van de Socialists & Democrats in het Europees Parlement, is de stemming een overwinning voor iedereen die respect voor mensenrechten boven de belangen van multinationals stelt. Het bewijst dat de EU om mensenrechten geeft en menselijke waardigheid belangrijker vindt dan loze woorden en lege verklaringen. De volgende stap is dat het Europees Parlement nu met de lidstaten gaat onderhandelen over uiteindelijke wetgeving.

Aanmelden nieuwsbrief

Meeschrijven voor de FMS? Stuur je inzending (maximaal 400 woorden) naar info@foundationmaxvanderstoel.nl