Belangrijke stap gezet naar het einde van belastingontwijking

De Nederlandse regering lijkt een grote slag te slaan in de strijd tegen belastingontwijking. Minister Ploumen van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking laat weten dat er nieuwe belastingverdragen in de maak zijn met 23 Afrikaanse landen, die tot nog toe miljarden mislopen vanwege belastingontwijking. Het aantrekkelijke fiscale klimaat in Nederland werkt belastingontwijking in de hand.

Multinationals kunnen via brievenbusbedrijven, gevestigd in Nederland, gemakkelijk enorme omzetten en winsten wegsluizen naar belastingparadijzen. Deze bedrijven betalen daardoor weinig tot geen belasting aan het land waaraan zij dat eigenlijk verschuldigd zijn. In de Fair Politics case is het voorbeeld te lezen van het Britse dochterbedrijf Zambia Sugar, dat jarenlang 0% belasting heeft betaald in Zambia, waar de suikerfabrieken van deze onderneming te vinden zijn. ActionAid onderzocht deze misstand in hun onderzoek Sweet Nothings. Gemiddeld lopen ontwikkelingslanden €107 miljard mis door belastingontwijking.

Om deze reden zegde Malawi in 2013 het belastingverdrag op met Nederland. Dit belastingverdrag was zeer geschikt voor multinationals om hun omzet en winst te laten wegvloeien naar landen met een fiscaal aantrekkelijk klimaat, via Nederland. In het nieuwe belastingverdrag met Malawi is een anti-misbruikclausule opgenomen. Door deze clausule kan Malawi alsnog belasting heffen aan multinationals, als blijkt dat zij hun omzet en/of winst wegsluizen via Nederland. Belastingontwijking kan zo worden tegengegaan. Het nieuwe verdrag staat model voor nieuwe belastingverdragen met 22 andere Afrikaanse landen, zo stelt de Volkskrant op maandag 20 april.

Minister Ploumen zet hiermee een belangrijke stap in de richting van eerlijke belastingverdragen: “We moeten landen in staat stellen zelf belasting te heffen en die middelen op een transparante manier om te zetten in diensten”, zo stelt ze in de Volkskrant. Nederland erkent de doelstelling om in 2030 armoede de wereld uit te bannen. Het tegengaan van belastingontwijking, en daarmee het stimuleren van autonome inkomsten en economische groei, zal daar een grote rol in gaan spelen.

Aanmelden nieuwsbrief

Meeschrijven voor de FMS? Stuur je inzending (maximaal 400 woorden) naar info@foundationmaxvanderstoel.nl