Bem-vindo Praia!

Fair Politics onderzoeker Linde Kee van Stokkum doet onderzoek in Kaapverdië. Zij onderzoekt de effecten van het Mobiliteitspartnerschap dat Nederland is aangegaan met Kaapverdië. Vier weken lang dompelt ze zich onder in de wereld van migratie en ontwikkeling.

Zaterdagnacht aangekomen in Praia, de hoofdstad van Kaapverdië. Buiten het feit dat het erg laat was en ik een uur een in de rij moest wachten om een visum te kopen, was het een warm welkom. Letterlijk! Komend uit Nederland, waar sneeuw, wind en kou je letterlijk om de oren vliegen, stap je in Kaapverdië een andere wereld binnen. Warmte, zon en de frisse wind die bij een eiland hoort, doen je je winterjas en handschoenen snel vergeten. Echter, als je wat verder kijkt, zie je ook het droge zand daar waar geen stoep is, het stof op je schoenen, en bovenal: je ziet géén gras! Hier en daar een enkele boom, maar daar houdt het op. In tegenstelling tot in Nederland, regent het hier slechts een paar keer per jaar. Dat is direct ook één van de grote problemen die het land teistert: het is hier zo droog dat er valt weinig te verbouwen en 90% van alle goederen wordt dan ook geïmporteerd vanuit het vaste land.

Vandaag is alweer dag 5 van mijn 4 weken durende verblijf in Praia om gesprekken te voeren met ambtenaren van de Kaapverdiaanse regering, lokale NGO’s en instituten en de Europese vertegenwoordiging. Dit alles om een antwoord te vinden op de vraag wat de ontwikkelingsimpact van het Europees Mobiliteitspartnerschap is met Kaapverdië. Dit onderzoek ik vanuit de invalshoek hoe migratie zou kunnen bijdragen aan ontwikkeling. Via deze blog zal ik jullie op de hoogte houden van mijn bevindingen, activiteiten en ervaringen.

Kaapverdië is een eilandengroep bestaande uit 10 eilanden, waarvan 9 bewoond, voor de kust van Senegal. Tot 1975 was Kaapverdië een Portugese kolonie, zo op het eerste gezicht merkbaar in de officiële taal – deze is Portugees – en de nauwe banden met Portugal. Het land telt een slordige 500.000 inwoners waarvan een kwart op het hoofdeiland – Santiago – woont. Sinds 1800 kent Kaapverdië een cultuur van emigratie, hetgeen er toe heeft geleid dat meer dan de helft van de Kaapverdianen overzees woont. Wie je hier ook spreekt, iedereen heeft wel broers, zussen, ouders, tantes, ooms, neven en nichten die in Europa of de Verenigde Staten wonen.

Met het oog op de gemeenschappelijke taal en geschiedenis, is Portugal een veelvoorkomende bestemming, maar ook Nederland is heel gangbaar. Zo heeft mijn hostende vriendin een zus in Rotterdam, en werd ik op de eerste dag direct verblijd met foto’s van hun laatste bezoek aan Nederland. De Kaapverdiaanse diaspora wordt  ook wel het 11e eiland van de archipel genoemd. De diaspora is bovenal van onschatbare waarde voor de ontwikkeling van het land, en voor veel mensen ook van levensbelang. De officiële remittances vormen 10% van het GDP, de waarde van de informele remittances wordt echter nog veel hoger geschat. Zo verschepen veel Kaapverdianen in de Verenigde Staten geregeld grote barrels met allerlei soorten goederen naar hun familieleden hier, die ze vervolgens kunnen verkopen.

De grote betekenis van de diaspora voor Kaapverdië heeft er toe geleid dat Kaapverdië sinds 2011 een extra ministerie heeft, namelijk het Ministério das Comunidades (Ministerie voor Gemeenschappen), speciaal gewijd aan de diaspora en emigratiepolitiek. Een belangrijke gesprekspartner als het gaat om de vraag hoe migratie ingezet kan worden ter bevordering van de ontwikkeling van het land, en toevalligerwijs gelegen aan de overkant van de straat waar ik me deze weken bevind. Net als in iedere hoofdstad, bevinden alle overheidsgebouwen en internationale organisaties zich in eenzelfde wijk, zo ook in Praia, Archada Sant António welteverstaan. Dat is precies de wijk waar mijn hostfamilie woont, dus zo komt het dat ik vaak maar vijf minuutjes onderweg ben naar één van mijn afspraken. En voor de iets verder gelegen bestemmingen, neem ik een van de vele taxi’s en kom ik een heel eind met m’n kennis van de Spaanse taal. En zo zoek ik m’n weg door Praia, wat me tot nog toe erg goed bevalt. Até logo!

Aanmelden nieuwsbrief

Meeschrijven voor de FMS? Stuur je inzending (maximaal 400 woorden) naar info@foundationmaxvanderstoel.nl