Blinibioscoop: een drieluik over protesten in Rusland en Oekraïne

In samenwerking met vereniging COVOR organiseerde de FMS in maart, april en mei in Rotterdam filmvertoningen gevolgd door paneldiscussies. Na afloop van de discussie kon iedereen op informele wijze met elkaar in gesprek gaan onder het genot van een pannenkoek (blini in het Russisch). Het thema van deze reeks was “Protesten in Rusland en Oekraïne: van het maatschappelijke naar het persoonlijke”. In totaal hebben ongeveer 100 personen deze reeks bezocht.

Op 26 maart vond de eerste filmvertoning plaats. De middag werd gestart met een introductie van Honorata Mazepus, PhD student aan de Universiteit Leiden. Hierop volgend werd de documentaire: “Winter go away” gekeken. De documentaire gaat over de Russische parlements- en presidentsverkiezingen in 2011 en 2012, toen Poetin voor de 3e keer werd verkozen. Larisa Mayukova, van de onafhankelijke en liberale krant Novaya Gazeta, noemde de wintermaanden van 2011-2012 een winter die de Russische maatschappij heeft wakker geschud en gepolariseerd. De documentaire toonde verschillende mensen die voor zichzelf proberen te formuleren in wat voor een land ze wonen, maar ook in wat voor land ze willen wonen. Na afloop van de film was er een goede discussie tussen het publiek en het panel gemodereerd door Danijel Tadić. In het panel zaten Honorata Mazepus, Tony van der Togt (Senior research fellow Russisch buitenlands beleid en EU-Rusland relaties bij Instituut Clingendael) en Ksenia Gapchenko (filmprogrammeur en distributeur). Daarnaast had het publiek ook nog een unieke kans door via skype vragen te stellen aan een van de filmregisseurs: Anna Moiseenko.

Op 23 april was de twee filmvertoning. Deze middag werd gestart met het kijken naar de documentaire: “Dear Uncle Vova”. De documentaire was ook gemaakt in de context van de Russische presidentsverkiezingen in 2012. Een dag voor Poetins inauguratie vond er op het Bolotnaya plein in Moskou een van de grootste demonstraties plaats sinds de jaren ‘90. Ongeveer 20.000 mensen deden mee aan deze “March of Millions” voor eerlijke verkiezingen. De demonstratie werd op gewelddadige wijze door de politie opgerold. De film volgt de strijd van de vrouw van Leon Kovyazin, een journalist uit Kirov. Zijn vrouw, Zhanna, blijft aandacht vragen voor zijn zaak. Daarnaast wordt een goed beeld geschetst van zijn familie en hoe zij omgaan met de afwezigheid van Kovyazin. Hierop volgend was er een paneldiscussie geleid door Anne Graumans. Galya Petrenko van Amnesty International ging in discussie met Alexey Sukhoverkhov (Russische journalist), die via skype aanwezig was.

De laatste Blinibioscoop vond plaats op 21 mei. Deze werd gestart met een introductie van Konstantin Borojov, een prowesterse politicus uit Rusland. Hierna werd de documentaire: “Chechen” gekeken. Deze film gaat over een Tsjetsjeniër in Oekraïne, Roeslan Arsajev, die meedoet aan de Euro Maidan en vervolgens ook voor Oekraïne gaat vechten op de Krim en in de Donbass-regio. De regisseur van de film, Beata Bubenets, bracht door middel van deze documentaire de crisis terug tot menselijk proporties.  Daarnaast toont ze door gesprekken op straat aan dat de kloof tussen de pro-Russische inwoners van Oekraïne en hun tegenstanders soms onoverbrugbaar lijkt. Na afloop was er een paneldiscussie onder leiding van Jaron Liplijn met Cinta Depondt (programmaleider Oekraïne bij PAX) en Raymond van den Boogaard (voormalig journalist NRC handelsblad).  Om de dag af te sluiten had iedereen nog de kans om via skype te praten met Andrew Nosalsky, die meedeed aan de protesten in Oekraïne. Ook deze laatste middag werd afgesloten met het eten van blini’s. 

Aanmelden nieuwsbrief

Meeschrijven voor de FMS? Stuur je inzending (maximaal 400 woorden) naar info@foundationmaxvanderstoel.nl