Boycot presidentsverkiezingen Mauritanië succes?

Op 21 juni vonden presidentsverkiezingen plaats in Mauritanië. Twee maanden eerder besloot president Mohamed Ould Abdel Aziz hiertoe, ondanks dat hij geen overeenkomst kon sluiten met de oppositie over het hervormen van verkiezingswetten. Volgens sommige oppositieleiders zal de huidige president aan de macht blijven door het ontbreken van deze hervormingen en riepen zij daarom op tot een boycot. Van de mensen die wel naar de stembus gingen koos bijna 82 procent voor Abdel Aziz.

De huidige president
Abdel Aziz kwam aan de macht in 2008, nadat hij een militaire staatsgreep pleegde en de eerste democratisch verkozen president verjoeg. Een jaar later vonden verkiezingen plaats, waarbij hij won. Abdel Aziz wordt gezien als een bondgenoot van het Westen tegen “al Qaeda in de verarmde en onstabiele Sahel regio van West-Afrika.”

Met de huidige wet wordt de president verkozen voor een termijn van vijf jaar. Als hij of zij in de eerste ronde geen meerderheid behaalt vindt een tweede ronde vijftien dagen later plaats waar twee kandidaten strijden om het presidentschap.

Het verloop van de verkiezing
De regeringspartij en oppositie hebben geprobeerd een overeenkomst te bereiken over de verkiezingsdag en regels. Dit mislukte waarop de regering zelf met een datum kwam: kandidaten konden tot 8 mei registreren. Vijf kandidaten hebben hiervan gebruik gemaakt. In 2007 waren dit er negentien, in 2009 tien.

De oppositie heeft grote moeite met de kiescommissie, die een voorkeur heeft voor Abdel Aziz. Mede hierdoor hebben een aantal partijen tot een boycot besloten. Voorzitter van de oppositie groep National Forum for Democracy and Unity (FNDU), Cheikh Sidi Ahmed Ould Babmine, noemt de verkiezingen een “valse schijn”. Dit is ook de reden dat de oppositie vorig jaar de parlements- en lokale verkiezingen boycotte. Volgens Babmine was de boycot geslaagd, ondanks dat Abdel Aziz een enorme meerderheid behaalde.

Niet iedereen is het hiermee eens. Presidentskandidaat Lalla Mariam Mint Moulaye Idriss is bang dit de boycot zal leiden tot “een ineenstorting, erger dan die van 2008, wat Mauritanië niet kan gebruiken.”

Volgens analisten was de grootste uitdaging “genoeg kiezers overtuigen om te stemmen”. Voor Abdel Aziz is een hoge opkomst belangrijk “om hem een overtuigend mandaat te geven.” Oppositie lid Ould Mohamed Lemine vindt dat Abdel Aziz een compromis moet zoeken, aangezien in een “echt democratisch land een president niet wordt verkozen met een opkomst van 40 procent.”

Volgens de Kiescommisie was de uiteindelijke opkomst 56.46 procent. Doordat Abdel Aziz een meerderheid behaalde is een tweede ronde niet nodig. De andere vier kandidaten haalde tussen de 0.49 en 4.50 procent van de stemmen.

Jennifer Cooke, directeur van het Afrika programma bij het Centre for Strategic and International Studies, ziet de situatie somber in: “op de korte termijn zullen er geen grote veranderingen optreden in het democratisch proces van Mauritanië.” Er zijn momenteel grotere uitdagingen in het land aangaande “economische groei en werkgelegenheid”, aldus Cooke. Hierdoor kan de kans dat de regering en oppositie weer om de tafel gaan voor een verbetering van het democratisch proces afnemen.

Door Laura Ritter

Bronnen: Reuters I, Commission Electorale Nationale Independante, ElectionGuide, Reuters II, IRIN, Al Jazeera
Foto: Reuters

Aanmelden nieuwsbrief

Meeschrijven voor de FMS? Stuur je inzending (maximaal 400 woorden) naar info@foundationmaxvanderstoel.nl