Bram van Ojik Fair Politician 2013 Tweede Kamer

In Nieuwspoort werden de Fair Politician prijzen overhandigd onder toeziend ook van andere Kamerleden, pers, medewerkers en publiek. Bram van Ojik had met 33 punten alle anderen ver achter zich gelaten. Hij heeft zich het afgelopen jaar als een allround Fair Politician bewezen door zich op vele verschillende terreinen in te zetten voor eerlijk beleid.

Manuela Monteiro, afzwaaiend directeur van Hivos, reikte de prijzen uit aan de winnaars. Bram van Ojik nam de prijs in ontvangst, en bedankte zijn medewerkers en ook de andere Kamerleden met wie hij veel had samengewerkt. Op allerlei thema’s zette hij zich in voor eerlijke politiek die de belangen van ontwikkelingslanden centraal stelt, van biobrandstoffen tot belastingontwijking, eerlijke handel tot maatschappelijk verantwoord ondernemen. Hij reageert:  “Ik zie de Fair Politician of the Year Award als een extra aanmoediging om op de ingeslagen weg door te gaan, want eerlijk delen gaat niet alleen over Nederland. Ik zie eerlijk delen breder, dus ook over grenzen heen en met toekomstige generaties.” 

Jasper van Dijk (SP) nam met trots zijn prijs als nummer 3 in ontvangst. Met zijn inzet op het voorkomen van belastingontwijking sleepte hij met moties en kritische vragen het hele jaar door punten binnen. Door belastingontwijking van multinationals lopen ontwikkelingslanden jaarlijks miljarden euro’s mis en mede met dit gegeven in het achterhoofd is Jasper van Dijk onvermoeibaar de strijd aangegaan. Hij deelde de derde plek met Jesse Klaver (GroenLinks). Samen met zijn fractiegenoot Arnold Merkies (SP) bond Jasper van Dijk dit jaar de strijd aan met belastingontwijking, waarvoor ook Merkies een bloemetje kreeg.

Dan de nummer twee, een bekende van voorgaande jaren: Joël Voordewind. Voordewind staat al jaren achtereen in de top drie en wist ook dit jaar de tweede plek te bemachtigen. Hij zet zich al jaren in voor de strijd tegen kinderarbeid, waarvoor hij ook dit jaar veel punten wist te behalen.
Marit Maij won de prijs als meest faire fractielid van de PvdA. Zij wist veel punten te behalen door zich in te zetten voor vrouwenrechten. We danken verder natuurlijk alle Kamerleden die niet aanwezig konden zijn maar zich wel hebben ingezet voor eerlijk beleid.

Na het uitroepen van de winnaar werd Manuela Monteiro bedankt voor haar jarenlange inzet voor Hivos. Arjen Berkvens, directeur van de FMS, opende daarmee de borrel. De Kamerleden proostten op de winnaar en gingen met elkaar op de foto, waarmee een lang politiek jaar tot een einde werd gebracht.

Aanmelden nieuwsbrief

Meeschrijven voor de FMS? Stuur je inzending (maximaal 400 woorden) naar info@foundationmaxvanderstoel.nl