Bram van Ojik van GroenLinks uitgeroepen tot 'Fair Politician of the Year' 2013-2014

Het bleef tot op het laatst een spannende strijd, maar uiteindelijk wist Bram van Ojik zijn titel 'Fair Politician of the Year' te prolongeren: gisteren nam hij de prijs in ontvangst uit handen van de Foundation Max van der Stoel (FMS). Roelof van Laar van de PvdA zat hem wel op de hielen, maar bleef hem net achter met een klein verschil.

Bram van Ojik nam de prijs in ontvangst in Nieuwspoort onder toeziend oog van collega-Kamerleden, pers, fractiemedewerkers en publiek. Van Ojik heeft zich het afgelopen jaar als een allround Fair Politician bewezen door zich op vele verschillende terreinen in te zetten voor eerlijk beleid.

Manuela Monteiro reikte de prijzen uit aan de winnaars. Bram van Ojik nam de prijs in ontvangst, en bedankte zijn medewerkers en ook de andere Kamerleden met wie hij veel had samengewerkt. "Ik voel me zeer vereerd met deze prijs. Fair Politics sluit mooi aan bij wat GroenLinks ziet als eerlijk delen. Dat gaat niet alleen over 'hier' in Nederland, maar ook over 'daar', in de rest van de wereld. Een van de grootste uitdagingen van de politiek is het tegengaan van de groeiende ongelijkheid in en tussen landen. Daar zet ik me met vele collega's hard voor in. Deze prijs is daar een mooie aanmoediging voor."

Roelof van Laar (PvdA) nam trots zijn prijs als nummer twee in ontvangst. "Ik ben er trots op dat ik de hoogste nieuwe binnenkomer ooit ben. Ik doe het niet om de beker te winnen, maar probeer echt het verschil te maken."

Van Laar, nieuwkomer en rijzende coherentiester, blonk meteen al uit door alle mogelijke manieren aan te grijpen om beleidscoherentie op de agenda te krijgen. Uit het juryrapport: "Hoewel zijn hart grotendeels ligt bij de strijd tegen kinderprostitutie en eerlijke rechten voor vrouwen en meisjes, is het hem gelukt om op veel verschillende Fair Politics thema's op te komen voor de belangen van ontwikkelingslanden." Roelof van Laar heeft het hele jaar in de top drie gestaan, en afgelopen weken heeft hij nog een laatste eindsprint ingezet, onder andere door zijn initiatiefnota over kinderarbeid.

Sjoerd Sjoerdsma (D66) eindigde op de derde plaats, maar kon helaas niet aanwezig zijn om zijn prijs in ontvangst te nemen.

Arnold Merkies van de SP kreeg een eervolle vermelding. Hij wist namelijk als niet OS-woordvoerder toch de meeste punten te scoren binnen de SP fractie door zich in te zetten tegen belastingontwijking. "Ik ben altijd kritisch blijven kijken naar het belang van ontwikkelingslanden. Als financieel woordvoerder heb ik dit gedaan door belastingontwijking tegen te gaan."

Agnes Mulder won de fractieprijs binnen de CDA. Ze vroeg afgelopen jaar aandacht voor onder meer vrouwenrechten en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Ze nam de prijs trots in ontvangst. "Ik heb me altijd ingezet voor het belang van maatschappelijk verantwoord ondernemen. Bedrijven hebben ook moraliteit, en wij hebben de taak ze daarop aan te spreken."

Arjen Berkvens, directeur van de FMS, opende vervolgens de borrel. Er hing een feestelijke sfeer, en de Kamerleden en andere aanwezigen hebben nog uitgebreid nagepraat over alle gebeurtenissen in het afgelopen politieke jaar.

Aanmelden nieuwsbrief

Meeschrijven voor de FMS? Stuur je inzending (maximaal 400 woorden) naar info@foundationmaxvanderstoel.nl