Campagne en leiderschapstraining aan Oekraïense jongeren

Afgelopen weekend organiseerden we een training voor jonge sociaaldemocraten in Oekraïne, over campagnevoeren en leiderschap. De training vond plaats in Kharkiv, de 2e stad van Oekraïne, en bekend om het feit dat het een studentenstad is. De groep bestond dus uit jonge, actieve leden van de Sociaaldemocratische Platform, die niet alleen uit Kharkiv kwamen maar uit meerdere regio’s van Oekraïne.

14543657_854343068035120_3150184148602494482_o.jpgDe training begon op vrijdag met een introductie, en een huiswerkopdracht voor de dag erop: nadenken over wat leiderschap precies inhoudt, en voorbeelden noemen van wanneer je zelf de leiding nam. De volgende dag beginnen trainers Channa Minke en Hayte de Jong dan ook met een discussie over leiderschap. De deelnemers kwamen met veel karakteristieken, maar wat het vaakst werd genoemd was o.a. visie, verantwoordelijkheid durven nemen, anderen inspireren en mobiliseren. Vervolgens werden elementen van een campagne behandeld. Zo moesten de deelnemers een SWOT analyse maken – sterktes, zwaktes, mogelijkheden en bedreigingen – met in het achterhoofd het begrip leiderschap. Daarna konden ze aan de slag met het maken van een centrale boodschap voor hun organisatie, en vervolgens oefenen met een 1-minute speech voor de camera, als leider van een politieke organisatie. Op zondag eindigde de training met een stukje theorie over onderhandelen, en een simulatiespel om de vaardigheden die bij onderhandelen horen te oefenen.

14707972_854341958035231_2937456412483298436_o.jpg

De deelnemers waren erg blij met de training, en zeiden erg gemotiveerd weer naar huis te gaan. Het enige dat ze jammer vonden, is dat de training niet langer kon duren.

pikten de nieuwe stof snel op – ondanks het feit dat de meesten nieuwe leden waren van het Platform – en wilden het meeste uit de training halen. De conclusie was dan ook dat als deze jongeren de toekomst van Oekraïne vertegenwoordigen, dat het wel goed gaat komen met het land.De trainers waren ook erg tevreden over de groep. Ze werkten hard, 

Aanmelden nieuwsbrief

Meeschrijven voor de FMS? Stuur je inzending (maximaal 400 woorden) naar info@foundationmaxvanderstoel.nl