Campagne training in Moldavië

Afgelopen weekend organiseerde de FMS een campagnetraining in Moldavië, voor de jongeren van onze zusterpartij, de Democratische Partij (DPM). In juni vinden in Moldavië lokale verkiezingen plaats, dus trainers Samir Spanja en Hester Assen kregen een groep jongeren voor zich die actief betrokken zijn bij de lokale campagne.

Het land is behoorlijk verdeeld: de regeringspartijen, inclusief de DPM, willen graag dat Moldavië zich richting de EU ontwikkeld. Een deel van de oppositie ziet die ontwikkeling liever richting Rusland verlopen, en de Eurazische Unie, door Rusland geleid. De vorige nationale parlementsverkiezingen van najaar 2014 lieten zien dat het land bijna evenredig verdeeld is als het gaat om haar geopolitieke koers. Daarnaast kent Moldavië ook veel interne problemen: corruptie, armoede, een behoorlijke brain drain om er maar een paar te noemen. Op dit alles moeten de regeringspartijen een antwoord zien te vinden als de ontwikkeling van Moldavië moet doorzetten, en dat zal niet makkelijk zijn.

In zo’n verdeeld land zijn alle verkiezingen spannend en hoogst gepolitiseerd; zo ook de komende lokale verkiezingen. Hoewel de DPM als één van de weinige partijen in de vorige parlementsverkiezingen een winst boekte, zal het erg haar best moeten doen om een enigszins goed resultaat te behalen. En daarom zetten ze zoveel mogelijk activisten in, vooral vanuit de jongerenorganisatie. Hopelijk zal de groep die wij getraind hebben veel van de opgedane kennis kunnen gebruiken in de hete fase van de campagne.

11206566_485583598258717_2998303359446415022_o.jpg

Aanmelden nieuwsbrief

Meeschrijven voor de FMS? Stuur je inzending (maximaal 400 woorden) naar info@foundationmaxvanderstoel.nl