Campagne training voor jongeren in Oekraïne

Afgelopen weekend organiseerden we een campagne training voor jongeren in Oekraïne, met onze partner in Kiev, de Institute for Democracy and Social Progress (IDSP) voor het New Social Democratic Platform, die zij hebben opgericht met politiek actieve jongeren uit het hele land.

FMS trainers Channa Minke en Erik de Groot kregen een groep zeer gemotiveerde en enthousiaste jongeren uit bijna het hele land, die actief betrokken zijn bij de Oekraïense politieke ontwikkelingen en echt iets willen bereiken in Oekraïne.

Populisme

dsc 6913Naast de gewoonlijke onderdelen van een FMS campagne training – SWOT analyse, centrale boodschap, communiceren van de boodschap – had IDSP een speciaal verzoek ingediend om dieper in te gaan op de vraag hoe een inhoudelijke campagne te voeren in een populistisch klimaat. Dit bleek ook inderdaad een vraag te zijn waar veel van de jongeren zich mee bezig hielden en waar ze vaak tegenaan liepen in voorbije campagnes. Na een brainstorm sessie kregen ze dan ook de opdracht een centrale boodschap te ontwikkelen die tegen een populistische boodschap van een tegenstander in zou gaan. Vervolgens werd er ook in rollenspellen geoefend met debatteren met een populist. De opdracht bleek niet makkelijk, maar wel een leuke uitdaging waar de groep met veel energie mee aan de slag ging.

In Oekraïne, waar nog steeds een militaire operatie van het leger bezig is tegen separatisten in het oosten van het land, terwijl er ook nog presidentsverkiezingen plaatsvonden op 25 mei, is populisme ook nog een bijkomend probleem. Veel politici, nationaal en lokaal, hebben er een handje van. Tegelijkertijd zijn veel mensen dat moe, en vooral de jongeren van de New SD Platform willen daar nu echt overheen, en zich bezighouden met echte issues die belangrijk zijn voor de gewone Oekraïeners. Te midden van een fragiele situatie, voelen velen dit als het moment om het land te kunnen opbouwen waar zij van dromen.

Jonge politici

Aan het einde van de training waren de trainers en deelnemers zeer tevreden over het resultaat. dsc 7149
Velen van de deelnemers (zo niet allemaal) waren actief betrokken geweest bij de verkiezingen van 25 mei (op die dag vonden de presidentsverkiezingen plaats, maar ook lokale verkiezingen in veel gebieden in Oekraïne). Ze zijn dan ook van plan actief deel te nemen aan een verwachte vervroegde parlementsverkiezing, waarbij ze de theorie en praktische vaardigheden die ze bij deze training hebben opgedaan goed zullen gebruiken.

Aanmelden nieuwsbrief

Meeschrijven voor de FMS? Stuur je inzending (maximaal 400 woorden) naar info@foundationmaxvanderstoel.nl