Campagnetraining Macedonië: op naar verkiezingen!

In het Paasweekend organiseerden we in samenwerking met onze Macedonische partner Progress Institute for Social Democracy een campagnetraining in Ohrid voor 25 jongeren van de Sociaal Democratische Unie (SDSM). De campaigners uit heel het land kwamen bijeen als voorbereiding op de landelijke verkiezingen die voor 5 juni zijn gepland. Na twee jaar van politieke impasse – boycot van het parlement en corruptieschandalen – is er bij eerlijke verkiezingen weer hoop op verandering door het versterken van de rechtstaat en fundamentele rechten. De overgangsregering moet er op toezien dat de verkiezingen eerlijk verlopen. Cruciaal daarbij zijn het opschonen van de kiezerslijst waar in het verleden mee gemanipuleerd is (het land heeft 2,1 miljoen inwoners en maar liefst 1,8 miljoen stemgerechtigden). SDSM kan voor het eerst sinds 2004 uit de oppositiebanken kan klimmen. Reden te meer om deze campagne goed beslagen ten ijs te komen.

Trainers Samir Spanja en Hester Assen hebben alle deelnemers zelf een SWOT laten maken van hun partij, een centrale boodschap laten bepalen en laten communiceren, met creatieve filmpjes tot gevolg. Van Argentinië tot de Balkan via Nederland en de VS werden succesvolle en mislukte voorbeelden van boodschappen en campagnes getoond. Zo werd ook zichtbaar dat sommige campagneregels geen grenzen kennen en overal gelden. Veel eigen campagne-ervaringen zijn uitgewisseld en over de politiek in Macedonië en de verschillen met Nederland is nog volop gepraat, omdat daar vanuit de deelnemers veel interesse in was. Uiteraard kwam ook het Nederlands drugsbeleid aan bod en bleken daarover weer veel aannames te bestaan, de een wat dichter bij de waarheid dan de ander.

De jongeren (in de leeftijd van 18-30) gaven aan het einde aan veel geleerd te hebben en treden de verkiezingen op 5 juni met meer energie, kennis en (creatieve) ideeën tegemoet én hebben elkaar dit weekend goed leren kennen.

In het weekend van 1-3 april zullen we nog eens twee campagnetrainingen organiseren. 

Aanmelden nieuwsbrief

Meeschrijven voor de FMS? Stuur je inzending (maximaal 400 woorden) naar info@foundationmaxvanderstoel.nl