Campagnetraining Tunesië

Afgelopen weekend (29-31 augustus) organiseerden wij in samenwerking met onze lokale partner Ettakatol een campagnetraining in Tunesië. De training vond plaats in Gabès (oostkust) voor het communicatieteam van Ettakatol en regionale campagnemanagers. Parlementsverkiezingen worden op 26 oktober gehouden en Ettakatol zit momenteel midden in de voorbereidingen. In januari organiseerden wij al een campagnetraining en in maart een mediatraining. Deze training diende om in de beginnende, maar inmiddels hete fase van de campagne, met Ettakatol leden te werken aan een aantal belangrijke campagneonderdelen.

FMS trainers Jamila Aanzi en Rik Winsemius hadden een jonge groep voor zich die bestond uit mensen die nauw betrokken zijn bij de campagne, met name als het gaat om de communicatie aspecten. Zo keken de trainers samen met de deelnemers naar de centrale boodschap van de partij en deden ze samen een SWOT analyse, wat in de aanloop naar de verkiezingen erg nuttig was, zeker gezien de dynamische politieke situatie in het land. Ook werkten de trainers samen met de deelnemers aan het voorbereiden van een goede persconferentie. Dit kwam goed uit, want de deelnemers moesten de maandag na de training zelf een persconferentie organiseren waarin de partij de kandidatenlijsten voor de verkiezingen zou presenteren.

naamloos 1

In januari heeft Tunesië als land waar de Arabische Lente zijn oorsprong vindt, een nieuwe grondwet aangenomen. Deze grondwet wordt gezien als de meest progressieve grondwet in de Arabische regio. Momenteel bereidt Tunesië zich voor op verkiezingen, die op 26 oktober worden gehouden. Het schrijven van een grondwet was een moeizaam proces. Maar meer dan 2 jaar na de revolutie is het de Constitutionele Assemblee onder leiding van Mustapha Ben Jaafar, tevens partijleider van Ettakatol, toch gelukt om een democratische grondwet tot stand te brengen. Door de constante dialoog tussen alle betrokken partijen, waaronder die van Ettakatol parlementariërs, kon de Assemblee tot een dergelijk goed resultaat komen. In de nieuwe grondwet zijn onder andere gelijkheid van mannen en vrouwen en godsdienstvrijheid vastgelegd. Gedurende het democratiseringsproces in Tunesië, hebben wij onze zusterpartij Ettakatol altijd gesteund door het geven van trainingen over onder andere campagne, communicatie en partijopbouw. Maar Tunesië is er nog niet. Het is nu wachten op de verkiezingen. In deze verkiezingen wordt een regering gekozen die het land de aankomende vijf jaar zal leiden en tevens de nodige hervormingen zal moeten doorvoeren. Als FMS zullen wij de sociaaldemocratische Ettakatol blijven steun in hun weg naar democratie en zijn we blij dat we hieraan bij kunnen dragen.

Aanmelden nieuwsbrief

Meeschrijven voor de FMS? Stuur je inzending (maximaal 400 woorden) naar info@foundationmaxvanderstoel.nl