Campagnetraining voor Belarussische jonge sociaaldemocraten

Afgelopen weekend organiseerden wij een campagnetraining voor jonge sociaaldemocraten uit Belarus. De training vond plaats in Vilnius (Litouwen), omdat het in Belarus zelf niet veilig zou zijn, gezien het feit dat ze van de oppositie zijn.

FMS trainers Selina van der Meer en Brahim Abid hadden een intensief programma samengesteld voor de deelnemers, met veel opdrachten, waar ze enthousiast mee aan de slag gingen. Ze begonnen met een bespreking van de politieke situatie in Belarus, en waar de deelnemers vooral tegenaan lopen. Vervolgens kwamen een aantal onderdelen aan bod die altijd handig zijn bij een campagnetraining: SWOT analyse, centrale boodschap, communicatie. De training eindigde met een bespreking van doelgroepen en hoe die te identificeren, en vrijwilligersmanagement, omdat elke oppositiecampagne in Belarus het vooral moet hebben van vrijwilligers.

2015 verkiezingen

De training was met het oog op 2015, wanneer er presidentsverkiezingen gepland staan in Belarus. Hoewel niemand reëel verwacht dat President Lukasjenko – “de laatste dictator van Europa”- daadwerkelijke eerlijke verkiezingen zou kunnen toelaten waarin hij zou kunnen verliezen, gebruikt de oppositie verkiezingstijd dikwijls om de eigen standpunten naar voren te kunnen brengen. Veel van de sociaaldemocratische jongeren doen dan ook mee aan zulke campagnes (ook regionaal), al is de kans van winnen nog zo klein.

Momenteel probeert de oppositie in Belarus de beslissen of ze met één gezamenlijke kandidaat zullen omen in de verkiezingen, die het moet opnemen tegen Loekasjenko. Wat er ook uit die besprekingen komt, we hopen dat onze jongeren nu in elk geval de instrumenten in handen hebben om campagne te kunnen voeren voor een democratische kandidaat.

Aanmelden nieuwsbrief

Meeschrijven voor de FMS? Stuur je inzending (maximaal 400 woorden) naar info@foundationmaxvanderstoel.nl