Campagnetraining voor de Belarussische oppositie

Van 5 tot 7 april organiseerde de FMS een training voor de Belarussische oppositie in verband met de lokale verkiezingen in het land die gepland staan voor volgend jaar. In Belarus heeft de oppositie namelijk meer kansen op succes dan tijdens grotere, nationale verkiezingen.

De laatste dictatuur van Europa

Belarus, die al langer bekend staat als de laatste dictatuur van Europa, wordt door president Lukasjenko met een ijzeren fuist geleid. Er is geen onafhankelijke media, mensenrechten worden dikwijls geschonden, en het bezoeken van websitest die op een zwarte lijst staan (dit zijn voornamelijk sites van westerse mensenrechtenorganisaties) kan strafbaar zijn. Het is erg lastig voor oppositiepartijen -of bewegingen om zich überhaupt te registreren, en als het al lukt raken ze hun registratie ook erg makkelijk kwijt. Daarmee verlies je ook je rechten om campagnes te voeren en acties te organiseren; rechten die sowieso al niet echt nageleeft worden.

De training

In zo'n omgeving is het altijd weer een verrassing om gemotiveerde en enthousiaste deelnemers bij een training te zien, maar dit is wel precies een groep die AMS trainers Lianne Raap en Rik Winsemius voor zich kregen. De traiing vond plaats net over de grens, in Oekraïne, ivm de veiligheidssituatie voor zulke activiteiten in Belarus zelf. 

De groep was erg gemengd wat betreft leeftijd en ervaring, maar dat bleek een erg goede mix: de oudere deelnemers werden geënthousiasmeerd door de energie van de jongeren, terwijl de jongeren veel konden leren van de ervaring van de ouderen. Bij de evaluatie spraken ze dan ook allen waardering uit over zo'n format.

De trainers behandelden vele onderwerpen die belangrijk kunnen zijn bij het voorbereiden van een lokale campagne: het identificeren van de issues, het maken van een SWOT analyse, het ontwerpen van een centrale boodschap, en het communiceren van die boodschap. De deelnemers kwamen daarbij met concrete problemen die ze in hun buurt wilden aanpakken, en concrete boodschappen voor hun kiezers over hoe ze dat wilden doen. Ook vrijwilligersmanagement werd behandeld, omdat datvaak de enige manier is voor de oppositie in Belarus om een campagne op touw te zetten. De training werd afgesloten met een debatsimulatie, omdat - in tegenstelling tot nationale verkiezingen - er lokaal veel debatten worden georganiseerd. 

Evaluatie

Tijdens de evaluatie bleek dat de training erg was bevallen: vooral de gedeeltses over spreken in het openbaar en debatteren, waar ze veel van hadden geleerd. Ze genoten ook van het groepswerk en de positieve sfeer in de groep die de trainers erg hadden versterkt. Ook vonden de deelnemers het erg interessant om voorbeelden uit Nederland te horen.

Belarus blijft een erg moeilijk land om in te werken, wat betreft democratiseringsprojecten. Maar het enthousiasme van zulke groepen en het nut dat ze van zulke trainingen zeggen te ondervinden maken het allemaal waard.

 

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief

Meeschrijven voor de FMS? Stuur je inzending (maximaal 400 woorden) naar info@foundationmaxvanderstoel.nl