Campagnetraining voor Oekraïnse jonge sociaaldemocraten

Dit weekend waren Lianne Raap en Lobke Zandstra in Kiev om een training te verzorgen aan onze partner New SD Platform. Oekraïne staat volop in de Nederlandse belangstelling. Helaas niet in goede zin: de Krim, een vliegtuigramp en een gewapend conflict. Als je in Kiev aankomt lijkt dat allemaal ver weg. Op het eerste oog gaat het gewone leven in de hoofdstad gewoon door: het is druk op straat, er staan enorm veel nieuwe gebouwen in de steigers en overal staan verkiezingsposters langs de weg.

De New SD Platform is onlangs een campagne begonnen om Oekraïners bewust te maken van het feit dat hun politici loze beloften doen en vooral hun eigen belang nastreven. Op vrijdagavond maakten we kennis met elkaar en de campagne van New SD Platform. Tijdens het diner spraken we verder. Wij vertelde over herindelingverkiezingen. Zij vertelde over hoe ze hun leger steunen om terroristen in het oosten de baas te blijven. Dan is Kiev toch echt geen Amsterdam meer.

Populisme

De zaterdag stond in het teken van populisme. Lianne hield een workshop over 'populisme'. De deelnemers benoemde eerst zelf welke Oekraïense politici in hun ogen een populist zijn. Er kwam meteen één eenduidend antwoord. Maar als snel bleek dat het antwoord genuanceerder ligt en er door de deelnemers verschillend gedacht wordt over bepaalde politici. Populisme is vaak een vies woord, maar zoals een van de deelnemers zei: politiek kan niet zonder een beetje populisme. Lianne hield daarna een presentatie over de theorie achter en de geschiedenis van populisme. Daarna gingen de deelnemers in vier groepen uiteen om vier populistische Oekraïense politici te analyseren aan de hand van de theorie. Ze verplaatsen zich heel goed in hun rol en wisten overtuigend te vertellen waarom zij de toekomst van Oekraïne zijn.
 
Na de praktijk spraken ze abstracter over populisten en idealisten. Hiervoor werd door Lobke de befaamde SWOT-analyse gebruikt. In groepjes werden populisten en idealisten geanalyseerd. Daarna werd per groep gekeken welke eigenschappen of omstandigheden ze zouden willen terugzien in hun ideale politicus. Nu moeten ze deze duizendpoot natuurlijk nog vinden.
 
Na de lunch spraken we verder over hoe er in andere landen wordt omgegaan met populisten. Een groot verschil is wel de deelnemers vrijwel alle Oekraïense politici als populist zien met onrealistische beloften, te veel geld en zonder inhoudelijk programma. Ze zijn van mening dat Oekraïne nooit een echte goed werkende eerlijke democratie heeft gehad. Aan de hand van stellingen over corruptie en huisvesting en jeugdwerkloosheid probeerden de deelnemers in een één-op-één debat de populistische tegenstander van zijn stuk te brengen. Dat valt nog niet mee!
 
Op campagne

 The New SD Platform vindt het belangrijk om mensen direct aan te spreken. Zelf spraken ze bijvoorbeeld mensen aan op het treinstation van Kiev. We vertelden ze over canvassen en lieten ze gesprekjes aan de deur oefenen. We spraken ook over de overeenkomsten en verschillen met hun werkelijkheid. The New SD Platform voert geen campagne voor een partij of politicus, dat is dus wel heel anders dan de situatie bij de PvdA.
 
 Zondagochtend presenteerde we een aantal campagnetechnieken. Niet alleen materiaal, maar vooral ook internet campagnes en mogelijkheden om feiten in de campagne in te brengen. We oefenden met de deelnemers met het geven van een korte speech/statement. We lieten ze in één minuut aan een radiojournalist uitleggen wat populisme is, en waarom ze het gevaarlijk vinden. Dat leverde krachtige statements op, die met een kritische blik en goed feedback becommentarieerd werden door de rest van de groep.

New SD Platform

 We lieten de groep achter in de handen van de New SD Platform. Ze gingen nog een uurtje door, terwijl wij onze vlucht haalden. We trainden een bijzondere groep met veel potentie onder buitengewone omstandigheden. Een aantal deelnemers kwam uit het Oosten van Oekraïne. Veel mensen zijn hun baan kwijt of hebben hun inkomen zien verminderen, terwijl de inflatie enorm is. De wisselkoers verslechtert en dat zie je meteen terug in bijvoorbeeld de prijs voor benzine. Oekraïne maakt zich op voor parlementsverkiezingen. Onze partner kijkt verder dan deze verkiezingen. Ze willen mensen eerst aan het denken zetten. Allereerst moeten mensen zich realiseren dat ze vaak veel te veel beloofd wordt. Daarna hopen ze ruimte te hebben voor een nieuwe sociaal democratische partij. Ze realiseren zich dat dat ingewikkeld is, want de sociaal democratie wordt vaak verward met communisme en heeft een slechte naam in het land. Maar ze geven het niet op en hebben veel plannen voor volgende campagnes. Wij wensen ze daarbij veel succes en zullen daarbij met ze blijven samenwerken.

5

Aanmelden nieuwsbrief

Meeschrijven voor de FMS? Stuur je inzending (maximaal 400 woorden) naar info@foundationmaxvanderstoel.nl