CAR: verbod op sms’en om “veiligheid te herstellen”

Op 4 juni heeft de regering van de Centraal Afrikaanse Republiek (CAR) verboden om tekstberichten via mobiele telefoons te sturen. Deze actie moet tot het “herstel van veiligheid” leiden en een einde maken aan de protesten en stakingen die inwoners organiseren.

Aanleiding voor het sms verbod
De afgelopen dagen vonden in de hoofdstad Bangui gewelddadige demonstraties plaats. Op 30 mei kwamen duizenden mensen bijeen in de stad met als eis het aftreden van de interim-regering en het terugtrekken van buitenlandse troepen. De politie loste waarschuwingschoten, waardoor de groep na een half uur uiteen werd gedreven. Een dag voor dit protest raakten jonge inwoners en Afrikaanse troepen slaags met elkaar, waar een aantal mensen gewond raakten. Ook werd één van de laatste moskeeën in de stad geplunderd en vernietigd. Dit was een wraakactie; een dag eerder werd een kerk in de hoofdstad aangevallen waarbij elf doden vielen.

Mensen die deelnemen aan de protesten communiceren veel via sms. Dit geldt niet alleen voor kleinschalige, maar ook voor massale oproepen. Zo heeft de organisatie Collectif Centrafrique Debout via een grootschalige sms actie mensen dringend verzocht om te gaan staken en thuis te blijven, tot het moment van “complete ontwapening”. Vrij snel na dit bericht heeft premier Andre Nzapayeke de bevolking opgeroepen om dit juist niet te doen.

Ook wordt via sms opgeroepen de interim-regering niet meer te gehoorzamen. Deze interim regering, onder leiding van interim-president en voormalig Bangui burgemeester Catherine Samba-Panza, is in januari 2013 aangetreden.

Na de oproepen via sms is de regering tot blokkering overgegaan. Mensen die nu gebruik willen maken van de sms dienst krijgen een Frans berichtje waarin staat dat deze handeling niet is toegestaan. De regering ziet zich genoodzaakt om dit te doen om de veiligheid te herstellen, aldus de Minister van Communicatie, Abdallah Assan Kadre. Het is onduidelijk hoe lang de blokkade gaat duren. Volgens premier Nzapayeke is de blokkade noodzakelijk: “We moeten kiezen: vrijheid of onze mensen uit de handen van criminelen houden. Wij kiezen het voor het beschermen van mensen.”

De situatie in CAR
De conflicten in CAR worden in de media vaak afgedaan als een strijd tussen de Islamitische Seleka en de Christelijke anti-balaka. De oorzaken van het conflict zijn echter ingewikkelder. Zo spelen omringende landen ook een rol. Wat de rol per land en de hoeveelheid macht die zij uitoefent precies is verschuift regelmatig. Door het conflict in CAR zijn duizenden mensen vermoord, zo’n miljoen mensen op de vlucht en hebben meer dan twee en een half miljoen mensen hulp nodig, wat meer dan de helft van de bevolking is.

Buitenlandse hulp
In CAR is de Afrikaanse Unie missie MISCA in werking, waar 6000 mensen aan deelnemen. Daarnaast heeft Frankrijk 2000 soldaten gestuurd. In september nemen 12000 VN blauwhelmen de missie over.

Volgens meerdere personen kwamen soldaten van de Afrikaanse en Franse troepen te laat in actie bij de demonstraties van afgelopen week, waardoor hun doel “het beschermen van burgers”, niet uitvoerbaar is.

Ook hulporganisaties hebben moeite met het uitvoeren van hun taken. Zo is het erg lastig om hulp en goederen op de juiste plaats te krijgen. “De grens met Tsjaad is afgesloten en bij Kameroen worden we tegengehouden”, vertelde een woordvoerder van Save the Children.

Mensen die het tot de grens maken zijn niet meteen uit de problemen; in grensgebieden ontstaan door de grote toestroom nieuwe conflicten. Zo zijn zo’n 10.000 vluchtelingen in buurland Kameroen neergestreken in een dorpje vlakbij de grens, wat tot geschillen leidt met de 2000 bewoners. Daarnaast worden veel dorpen in Oost Kameroen door Christenen bevolkt, die nu in één klap door de massale toevlucht van Moslims een minderheid vormen in hun dorp. Door de toestroom van mensen zijn de prijzen van voedsel omhoog gegaan en kunnen de aanwezige waterpunten, scholen en gezondheidscentra de vraag moeilijk aan. De VN Vluchtelingenorganisatie (UNHCR) probeert momenteel in deze gebieden meer diensten aan te bieden.

Door Laura Ritter

Bronnen: BBC, Al Jazeera I, Reuters, AllAfrica, Foundation Max van der Stoel, Al Jazeera II, IRIN

Aanmelden nieuwsbrief

Meeschrijven voor de FMS? Stuur je inzending (maximaal 400 woorden) naar info@foundationmaxvanderstoel.nl