Checkpoint Cinema 'de val van de Berlijnse Muur'

Op 9 november is het 25 jaar geleden dat de Berlijnse Muur viel. Wie herinnert zich niet de beelden van enthousiaste, euforische mensen die van Oost naar West-Berlijn gingen? Zwaaiend, blij en vrij. Europa was vol optimisme. Europa zou weer één worden, welvarend en democratisch. Nu, 25 jaar later, organiseren PAX en het Humanity House op 30 oktober vanaf 19.00 in Den Haag een Checkpoint Cinema over de val van de Berlijnse Muur en de parallellen met de brandhaarden van nu.

De gasten worden geïnterviewd op basis van korte, door hun zelf gekozen filmfragmenten. De focus van de avond ligt op de belangrijke rol die burgers en vredesactivisten speelden in aanloop naar de val van de Berlijnse Muur. Zij geloofden in vrede en bereikten hun doel. Wat was de kracht van burgers en de vredesbeweging gedurende de koude oorlog? Hoe beleefden burgers in Oost-Europa de val van de muur? En wat kunnen vredesactivisten in het hedendaagse Syrië, Irak of Oekraïne leren van de vredesbeweging uit de jaren ’80?

Over de gasten

Mient Jan Faber (vredesactivist, voormalig secretaris van IKV en zette zich in voor dissidenten in Midden- en Oost-Europa). Jacek Czaputowicz (Poolse vredesactivist en ex-dissident, oprichter van de Freedom en Peace movement). Marcell Shehwaro (Syrische vredesactiviste bij het burgersinitiatief “Kesh Malek” in Aleppo. Zij runt een lagere school in Aleppo, die u kunt steunen op Adopt a Revolution). Moderator is Dion van den Berg (senior beleidsadviseur bij PAX en sinds 1977 actief in het vredeswerk).

 Voor meer informatie en kaartverkoop klikt u hier.

Aanmelden nieuwsbrief

Meeschrijven voor de FMS? Stuur je inzending (maximaal 400 woorden) naar info@foundationmaxvanderstoel.nl