Conferentie in Kiev: Ukraine, Georgia and Moldova: a European choice

Op 15 en 16 November organiseerden wij in Kiev, Oekraïne, de conferentie Ukraine, Georgia and Moldova: a European choice. De conferentie kwam tot stand in het samenwerkingsverband van het European Forum for Democracy and Solidarity; de organisatie was in handen van het FMS en de Duitse Friedrich Eberst Stiftung (FES) kantoor in Kiev.

In vier panels bespraken experts uit Oekraïne, Moldavië, Georgië maar ook EU landen de ontwikkelingen in en rondom de drie landen. De meeste tijd en aandacht besteedden wij aan Oekraïne, door de precaire situatie waarin het land zich nu bevindt, en de vele ontwikkelingen die er zich het afgelopen jaar hebben voltrokken. Thema’s dit hierbij aan bod kwamen waren bijvoorbeeld de recente parlementsverkiezingen, nieuwe gezichten en machten in de Oekraïnse politiek, mogelijkheden voor sociaaldemocratie in Oekraïne, maar natuurlijk ook het militaire conflict met pro-Russische separatisten in het Oosten van het land, de rol van EU en de NAVO, mogelijke scenario’s van ontwikkeling en de EU-Rusland relatie.

In de panel over Moldavië lag de focus op de interne politieke situatie: het land zal op 30 november naar de stembus gaan om een nieuw parlement te kiezen, en de bevolking is erg verdeeld. Ook stonden we stil bij de campagne van onze zusterpartij, de Democratische Partij van Moldavië (DPM) en de geopolitieke situatie waar het land zich nu in bevindt, vooral als consequentie van het Oekraïne-Rusland conflict.

Wat betreft Georgië werd vooral ook de interne situatie besproken met betrekking tot het democratiseringsproces in het land. Daarnaast is veel gesproken over kansen voor sociaaldemocratie – vooral na de neoliberale politiek van de vorige regering, en de externe betrekkingen met Rusland en de EU.


Een uitgebreider verslag volgt in de eerstvolgende FMS nieuwsbrief.

Aanmelden nieuwsbrief

Meeschrijven voor de FMS? Stuur je inzending (maximaal 400 woorden) naar info@foundationmaxvanderstoel.nl