De Fair Politician of the Year 2014-2015 award gaat naar…

…Tweede Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma van D66! Van alle 150 Kamerleden heeft Sjoerdsma zich het afgelopen jaar het meest ingezet voor eerlijk beleid ten opzichte van ontwikkelingslanden. Vorig jaar eindigde hij op de derde plaats, en dit jaar mag Sjoerdsma zich voor de eerste keer in zijn politieke carrière ‘Fair Politician of the Year’ noemen.

De D66’er zette zich in voor eerlijker beleid op verschillende beleidsterreinen die ontwikkelingslanden raken. Zo was hij het afgelopen jaar effectief actief op thema’s als veiligheid en ontwikkeling, MVO en conflictmineralen. Sjoerd Sjoerdsma wist bij de bewindspersonen duidelijk te maken dat Nederland niet alleen haar eigen belangen voorop moet stellen, maar juist ook haar nek dient uit te steken voor de rest van de wereld. Daarom heeft hij de titel ‘Fair Politician of the Year’ gewonnen. Gefeliciteerd Sjoerd!

Sjoerd Sjoerdsma: “Ik ben vereerd! Eerlijk beleid is harder nodig dan ooit. Ons gedrag hier heeft meer dan ooit invloed op de leefomstandigheden van mensen in minder goed ontwikkelde landen. Dat gaat van wapens die we niet zouden moeten exporteren tot het verkrijgen van conflictmineralen die vaak onder erbarmelijke omstandigheden uit de grond gehaald worden. Samen met mijn collega Kamerleden zet ik me graag in voor Fair Politics en weet zeker dat we dat ook in de toekomst met zijn allen blijven doen.”

De spannende ontknoping vond plaats in de Nieuwspoort in Den Haag, waar FMS voorzitter Manuela Monteiro het Fair Politics juryrapport voorlas en de prijzen overhandigde aan onze winnaars. Roelof van Laar van de PvdA en Marianne Thieme van de PvdD werden respectievelijk tweede en derde. Ook van harte gefeliciteerd!

Van Laar blijft streven naar een eerlijkere wereld, onder andere met de vervolgstappen van zijn initiatiefwet uit 2014, die kinderarbeid uit Nederlandse producten moet weren. Van Laar en Sjoerdsma waren het erover eens dat het van groot belang is dat zoveel mogelijk politici zich inzetten voor coherent en eerlijk beleid. Sjoerdsma benadrukte: “Coherentie doet pijn. Echte maatregelen die er toe doen, worden te weinig genomen”. Graag zien beide heren het podium aangevuld met woordvoerders op financiën, handel, landbouw. Niet alleen woordvoerders ontwikkelingssamenwerking zouden zich moeten bekommeren om coherent beleid. Marianne Thieme was helaas niet aanwezig.

Ook Fimg 1436air Politics Brussel reikte de Fair Politician of the Year uit aan de meest faire Europarlementariër. De winnares van 2013, Judith Sargentini (De Groenen), was blij om de titel over te dragen aan Lola Sánchez Caldentey (European United Left/Nordic Green Left). Met kop en schouders stak Sánchez Caldentey boven de rest van de lijst uit. Ze heeft zich het afgelopen parlementaire jaar ingezet om de mogelijke gevolgen van het EU-VS handelsverdrag TTIP voor ontwikkelingslanden aan de kaak te stellen. Ze was ook actief op de thema’s conflict mineralen, belastingontwijking en de private sector en ontwikkeling. Felicidades, Lola!

Lola Sánchez Caldentey reageert: “The title of Fair Politician is an important encouragement to keep on pushing for fairer and more coherent European policies. The EU, which pretends to stand as flagship on human rights, must move from word to actions and ensure the respect of human rights when engaging with private sector in development. Europe can play a key role in promoting peoples dignity and wellbeing and therefore EU external policies must effectively take into account development objectives.”

Met de uitreiking van de Fair Politician of the Year award komt er een einde aan de Fair Politics monitoring van dit politieke jaar. Fair Politics dankt alle politici voor hun inzet voor eerlijkere politiek. Speciale dank gaat uit naar de winnaars. We wensen iedereen alvast een fijne zomer toe en we zien jullie graag na de zomer weer terug, vol energie om grote stappen te zetten in het realiseren van eerlijker beleid voor ontwikkelingslanden.

Aanmelden nieuwsbrief

Meeschrijven voor de FMS? Stuur je inzending (maximaal 400 woorden) naar info@foundationmaxvanderstoel.nl