De Nacht van de Tegenmacht

Vice Versa, het journalistieke platform over mondiale samenwerking, organiseert op woensdag 23 november de Nacht van de Tegenmacht in cultureel centrum De Nieuwe Liefde, in Amsterdam. Een festival om het belang van tegenmacht te vieren en een hommage te brengen aan wereldwijde burgermoed – met voorbeelden uit de praktijk, talkshows, muziek en verdiepende discussies belichten we de verschillende aspecten van tegenmacht. Met z’n allen laten we zien dat een samenleving zonder tegenmacht geen echte samenleving kan zijn.

Door de geschiedenis heen zijn burgers ontelbare malen collectief in actie gekomen, met grote gevolgen. Denk aan de anti-apartheidsbeweging in Zuid-Afrika, de omwenteling in Tunesië of de kleurenrevoluties in Oost-Europa. En dan hebben we het niet over gewelddádig verzet, maar over geweldloos verweer dat verantwoordelijk is geweest voor de grootste transformaties in de moderne geschiedenis – en nog altijd is.

De kracht van tegenmacht
Op 1 december 1955 nam de vermoeide Rosa Parks, die een hele dag hard had gewerkt in een naaifabriek, plaats in een bus in Alabama. Toen enkele blanke mannelijke passagiers niet meer konden zitten, beval de buschauffeur de donkergetinte Parks haar zitplaats af te staan. Met een ijzeren gezicht weigerde ze; Rosa Parks bleef zitten en ontketende een massale busboycot van 381 dagen. De Amerikaanse Burgerrechtenbeweging was geboren – wat slechts één van de vele voorbeelden van burgermacht is. Die burgers zijn ontelbare malen collectief in actie gekomen: geweldloos, en met grote invloed. Denk aan de doorbraak van het homohuwelijk in diverse landen en recentelijk zorgden opstanden in Burkina Faso voor een politieke omwenteling. Ja, zèlfs de fietsinfrastructuur in Amsterdam is het resultaat van burgerlijk verzet.

Geweld en repressie
De wereld kent een eeuwenlange traditie van maatschappelijke activisme en tegenmacht, en dat heeft ons geen windeieren gelegd. Het vormt het fundament van democratische rechtsstaten en zorgt ervoor dat concentratie van macht bij één partij wordt voorkomen. Helaas wordt de ruimte voor maatschappelijk activisme steeds kleiner, zowel op het zuidelijk halfrond als in westerse landen. Geweldloos verzet wordt steeds vaker met geweld bestreden, de persvrijheid wordt op veel plekken in de wereld steeds verder ingeperkt en het wordt steeds moeilijker om financiering te vinden voor het versterken van burgerinitiatieven over de hele wereld.

Vandaar dat ActionAid, Both Ends, Partos, Pax, De Nieuwe Liefde en Vice Versa een spetterend festival organiseren om de waarde van tegenmacht te vieren èn als eerbetoon aan mondiale burgermoed.

Onder leiding van Andrew Makkinga gaan activisten, journalisten en politici uit binnenen buitenland met elkaar in discussie over het belang van een sterke tegenmacht. Onze gasten van de avond zijn onder anderen Daniëlle Hirsch (Both Ends), Farah Kabir (ActionAid Bangladesh), Jan Pronk, Liset Meddens (de Fossielvrijbeweging), Clément Saccomani (Noor), Kno’Ledge Cesare (Soul Rebel Movement) en de Afghaans-Nederlandse dichter Qader Shafiq. Schrijver Arnon Grunberg heeft een videocolumn gemaakt voor de Nacht. Daarnaast worden er talkshows en discussies gehouden over verschillende onderwerpen, waaronder feminisme, strategieën voor maatschappelijke organisaties en rechtspopulisme. En een festival is geen festival zonder muziek, daarom hebben we Orville Breeveld met de Breathing Band uitgenodigd om de avond op te luisteren met protestliederen uit heel de wereld.

Woensdag 23 november 19.00 – 23.00 uur De Nieuwe Liefde / Da Costakade 102 / 1053 WP Amsterdam Normale prijs: 12,50 euro / Met CJP-, studenten- of stadspas: 10 euro

Meld je hier aan!

Aanmelden nieuwsbrief

Meeschrijven voor de FMS? Stuur je inzending (maximaal 400 woorden) naar info@foundationmaxvanderstoel.nl