De toekomst van de Europese ontwikkelingssamenwerking begint nu!

De ontwikkelingsrelatie tussen de EU en Afrika is grotendeels gebaseerd op het Cotonou-verdrag, dat in 2000 is afgesloten. In 2020 loopt dit verdrag af. Wat gaat er gebeuren na Cotonou? Waar liggen de kansen en hoe kan de Nederlandse ontwikkelingssector een bijdrage leveren aan een sterk nieuw verdrag? Dat staat centraal in de nieuwe ‘Ready for Change’ publicatie ‘Beyond Cotonou: European development cooperation after 2020. A perspective for CSOs ’, die vandaag gepresenteerd wordt in het Huis van Europa in Den Haag.

De discussie over hoe een nieuw partnerschap er na 2020 uit zou moeten zien is al losgebarsten, maar in Nederland zijn er vooralsnog betrekkelijk weinig NGO’s die zich in deze discussie manifesteren. De paper ’Beyond Cotonou’, geschreven door Kaleidos Research in opdracht van Ready for Change, betoogt waarom het juist belangrijk is dat Nederlandse ontwikkelingsorganisaties zich in het debat mengen. Een speciale rol is weggelegd voor de Sustainable Development Goals (SDG’s), waar ‘Ready for Change’ zich nu al meer dan een jaar hard voor maakt. De paper biedt concrete perspectieven hoe een toekomstig partnerschap aan het behalen van deze doelen zou kunnen bijdragen.

“Of je als maatschappelijke organisatie nu aan klimaatverandering, gezondheid, migratie of voedselzekerheid werkt, deze EU-ACP relaties zijn van groot belang”, aldus Ries Kamphof van Kaleidos Research.

De briefing paper ‘Beyond Cotonou: European Development Cooperation after 2020, A perspective for CSOs’ is online  beschikbaar. Wil je liever een hard copy? Stuur dan een bericht naar info@foundationmaxvanderstoel.nl 

Aanmelden nieuwsbrief

Meeschrijven voor de FMS? Stuur je inzending (maximaal 400 woorden) naar info@foundationmaxvanderstoel.nl