Diaspora powervrouwen brengen VN manifest in praktijk

Op dinsdag 14 september organiseerde de stichting African Sky op een heel zonnige dag de slotpresentatie van haar project ‘United Voices of Diaspora Women’. Door de goed werkende airco in de Nieuwspoort in Den Haag was van de 30 graden buiten echter niks te voelen. Dagvoorzitter Elizabeth Bereket opende de dag, gevolgd door projectcoördinator Stella Ismail van African Sky.

Het project van African Sky richtte zich op bewustwording rond de inhoud van de VN resolutie 1325 uit 2000 over vrouwen, vrede en veiligheid. Naar aanleiding van resolutie 1325 is er een Nederlands actieplan geformuleerd om vrouwen in (post)conflictgebieden in hun strijd voor vrede en veiligheid te ondersteunen. Vrouwen kennen vaak hun rechten niet, daarom heeft dit project training gegeven aan vrouwen over de wijze waarop diaspora organisaties gezamenlijk vrouwen in de herkomstlanden kunnen ondersteunen bij het streven naar vredesopbouw, veiligheid en het vergroten van de invloed van vrouwen op besluitvorming.

“Go, fly your own wings”
Zaina Karekezi kwam na de opening naar voren om haar verhaal te vertellen. Op haar zestiende kwam zij als minderjarige vluchteling naar Nederland. Het leren van de Nederlandse taal vormde een grote uitdaging voor Zaina, maar hier kon af en toe ook om gelachen worden. Zo zorgde het verschil in uitspraak tussen zout en zoet voor hilarische situaties in de frietzaak. Zaina begon op de MAVO, maar zette door en heeft nu een master titel in de rechten behaald. “Blijf je bewijzen en zet door” was de boodschap die Zaina meegaf.

Hierna vertelden drie vrouwen van verschillende stichtingen die trainingen hebben gegeven over hun ervaringen binnen dit project. De vrouwen gaven aan dat het bij women empowerment van groot belang is dat hier ook mannen bij betrokken worden. De uitspraak van Mary Kuek, “zonder vrouwen zouden mannen er ook helemaal niet zijn”, zorgde voor veel gelach in de zaal.  

whatsapp_image_2016_09_15_at_14_57_56_1.jpeg

Shukria Dini, speciaal overgevlogen vanuit Somalië, kwam vervolgens aan het woord om te vertellen wat zij met het Somali Women’s Studies Centre bereikt heeft. Shukria vluchtte in de vroege jaren negentig vanuit Somalië naar Canada, waarbij ze de uitspraak van haar vader “Go, fly your own wings” in haar achterhoofd hield en besloot te studeren. Shukria keerde later terug naar Somalië en is trainingen gaan geven aan vrouwen in acht streken in Somalië, waarbij ze in 2015-2016 wel 1500 vrouwen heeft getraind.

Uitreiking Manifest
Uiteindelijk werd het Manifest UNSCR 1325 van Diaspora Vrouwen uitgereikt aan drie politici: Ingrid de Caluwé (VVD), Roelof van Laar (PvdA) en Harry van Bommel (SP). Volgens de politici zit er veel kracht in de diaspora die nog niet benut wordt. De belangrijkste vraag die Elizabeth Bereket hen stelde was of de punten in het manifest terug te zien zijn in de verkiezingsprogramma’s van de partijen. Volgens Van Laar gaan we deze punten zeker terug zien in het verkiezingsprogramma van de PvdA. De Caluwé kon hier echter nog geen goed antwoord op geven, omdat het verkiezingsprogramma nog niet bekend is. De dag werd afgesloten met een foto van alle powervrouwen die trainingen hebben gegeven met natuurlijk het verkregen certificaat en roos in hun hand.

whatsapp_image_2016_09_15_at_14_55_47_1.jpeg

 

Aanmelden nieuwsbrief

Meeschrijven voor de FMS? Stuur je inzending (maximaal 400 woorden) naar info@foundationmaxvanderstoel.nl