Duurzame ontwikkelingsagenda: een nieuwe kans

De OS woordvoerders in de Tweede Kamer, net terug van reces, trapten dinsdag 8 september af met een debat met minister Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) over de Post-2015 ontwikkelingsagenda (de Sustainable Development Goals- SDG’s). Dit weekend zullen die worden aangenomen door de Verenigde Naties (VN) in New York. De nieuwe SDG ontwikkelingsagenda moet er onder andere voor zorgen dat armoede vóór 2031 uitgebannen is. Maar waar Fair Politics natuurlijk extra in geïnteresseerd is: hoe hoog staat het belang van coherentie op de agenda van de minister, en welke boodschap zal zij hierover meenemen naar de VN-top?

De 17 SDG’s

De SDG’s zijn de opvolgers van de Millennium Development Goals (MDG’s) die de strijd met armoede, ongelijkheid, onrechtvaardigheid en klimaatverandering moeten aangaan. Deze nieuwe wereldwijde afspraken gaan verder dan de MDG’s en kennen een bredere agenda. Ook Nederland zal moeten blijven anticiperen op een eerlijk beleid voor ontwikkelingslanden, omdat we nog te vaak geven met de ene hand en nemen met de andere, bijvoorbeeld via belastingontwijking.

Coherentie en belastingontwijking

De nieuwe ontwikkelingsagenda biedt een nieuwe kans voor de politiek om meer spelers (bedrijven, maatschappelijke organisaties) te betrekken in het uitvoeren van de agenda. Transparantie en monitoring zijn van belang om de voortgang van de gestelde agenda te meten. Dit moet dan ook het uitgangspunt zijn van de nieuwe ontwikkelingsagenda, vinden Mulder (CDA) en Van Laar (PvdA). ‘Zowel intern als extern’ wil Kamerlid Mulder (CDA) meer duidelijkheid over de implementatie van een beleidscoherente ontwikkelingsagenda. Ook Van Laar verwacht van minister Ploumen een concreet voorstel over beleidscoherentie in Europa, en benoemde het Nederlandse EU-voorzitterschap volgend jaar als uitgelezen kans dit hoog op de agenda te zetten.

Nederland belastingparadijs?

Met het oog op de aankomende VN-top, en de Addis Ababa-top van afgelopen zomer, waar de financiering van de doelen op de agenda stond, kwam het belastingvraagstuk tijdens het debat natuurlijk weer ter sprake. Kern van het vraagstuk zijn de belastinginkomsten die ontwikkelingslanden jaarlijks mislopen door belastingontwijking, grotendeels mogelijk gemaakt door de Nederlandse ‘brievenbusmaatschappijen’. Volgens minister Ploumen is Nederland echter al een zeer tolerante speler op het gebied van belastingverdragen en belandt de belasting wél in ontwikkelingslanden. Ondanks de aandacht binnen de Tweede Kamer, de Europese Unie (EU) en de OESO, is Fair Politics van mening dat belastingontwijking ook in het kader van de financiering van de duurzame ontwikkelingsdoelen hoger op de agenda moet. Minister Ploumen belooft zowel beleidscoherentie en belastingontwijking hoog te agenderen op de volgende bijeenkomst inzake de VN-top. We houden het in de gaten!

Sannah Nagelkerken

Aanmelden nieuwsbrief

Meeschrijven voor de FMS? Stuur je inzending (maximaal 400 woorden) naar info@foundationmaxvanderstoel.nl